Opruiing wordt ernstige verstoring van de openbare orde in het strafwetboek in Spanje

Opruiing wordt ernstige verstoring van de openbare orde in het strafwetboek in Spanje
Beeld: Canva

Opruiing wordt ernstige verstoring van de openbare orde in het strafwetboek in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De coalitieregering bestaande uit de PSOE en Unidas-Podemos zijn overeen gekomen dat de zware straffen voor opruiing in Spanje vervangen worden door de minder zware straffen voor ernstige verstoring van de openbare orde, ofwel van 15 jaar voor ‘sedición’ naar 3 tot 5 jaar voor ‘desórdenes públicos agravados’. Het gaat alsnog om een voorstel dat nog aangenomen moet worden.

Spanje is nog een van de weinige EU-landen waar opruiing zwaar bestraft wordt, zoals ook te merken was met de veroordeling van Catalaanse politici na de poging tot afscheiding van Spanje van Catalonië in 2017. De Catalaanse leiders werden voor opruiing veroordeeld, maar kregen later van de regering gratie. Met de verandering in het strafwetboek zit Spanje meer op dezelfde lijn met andere landen zoals België, Duitsland, Frankrijk, Italië en ook Zwitserland.

De oppositiepartijen spreken over een schande en een geschenk aan de Catalaanse separatisten die zo bijna vrijgesproken worden. Er wordt zelfs gevreesd dat de voor de Spaanse justitie gevluchte Carles Puigdemont ongeschonden zou kunnen terugkeren naar Spanje, iets wat overigens door de regering en rechters ontkent wordt. Er zijn nog veel onzekerheden die door de oppositie gebruikt worden.

De regering spreekt echter over een ver-europarisering van het Spaanse rechtssysteem door opruiing uit het strafwetboek te halen en te vervangen door ernstige verstoring van de openbare orde, iets wat in andere landen ook voorkomt. Opruiing is een misdrijft dat al 200 jaar in het Spaanse strafwetboek staat en hoort niet meer uit deze tijd volgens de regering.

De regering heeft besloten het misdrijf van rebellie, die plaatsvindt wanneer een persoon in het openbaar en gewelddadig opstaat om doelen te bereiken zoals: de intrekking, opschorting of wijziging van de Grondwet; de afzetting van de koning,  koningin of regering of hen dwingen handelingen te verrichten tegen hun wil; verklaren van onafhankelijkheid van een deel van het nationale grondgebied en andere acties die allemaal duidelijk worden omschreven in artikel 472 van het Spaanse Wetboek van Strafrecht.

Ga naar de inhoud