Search
menu
Search

De bouw van de Sagrada Familia in Barcelona moet in 2033 afgerond zijn

https://sagradafamilia.org/en/-/actes-de-commemoracio-per-la-finalitzacio-del-conjunt-dels-evangelistes?redirect=%2Fen%2Fnews
Beeld: via canva.com

De bouw van de Sagrada Familia in Barcelona moet in 2033 afgerond zijn

150 jaar nadat Antonio Gaudi het project overnam van de inmiddels beroemde Sagrada Familia kerk in Barcelona, heeft de huidige architect aangegeven dat de bouw zoals gepland in 2033 afgerond moet zijn. De bedoeling was om de kerk in 2026 af te hebben, omdat dit precies 100 jaar zou zijn na de dood van Gaudi, maar dat zal men niet halen.

De bouw van de Sagrada Família liep voorspoedig tot de pandemie uitbrak. De voltooiing van het meesterwerk van Gaudí was toen gepland voor 2026, maar de lockdown gooide roet in het eten. De snelle herstart van het toerisme heeft de bouw echter weer op gang gebracht. De vier torens van de evangelisten zijn inmiddels voltooid en op zondag werden ze voor het eerst verlicht. De toren van Jezus, de hoogste, heeft nu de prioriteit gekregen. De verwachting is dat deze in 2026 klaar is. De gehele basiliek zal naar verwachting in 2033 worden voltooid, 150 jaar na de start van het project door Gaudí.

De bouw van de Sagrada Família is bijna klaar. De vier torens van de evangelisten zijn voltooid, waardoor er nu 13 van de 18 geplande torens staan. Gaudí wilde verticaliteit wilde symboliseren met de torens, als een manier om de hemelvaart en de spirituele verheffing te vertegenwoordigen. De sculpturen die de evangelisten symboliseren, zijn elk negen ton zwaar en zijn in drie stappen op de torens geplaatst: eerst de vleugels, dan het boek en tenslotte de sculptuur. Het gewicht en de afmetingen van de sculpturen maakten het noodzakelijk om de montage uit te voeren op dagen met gunstige weersomstandigheden.

De volgende grote stap in de bouw van de Sagrada Família is de voltooiing van de toren van Jezus, de centrale en hoogste toren van de basiliek. Deze toren is 172 meter hoog en zal worden bekroond door een kruis. De toren is verbonden met de kruisruimte, die op 66 meter hoogte ligt. De kruisruimte biedt een prachtig uitzicht over het hoofdschip van de kerk en heeft stenen tribunes om kleine evenementen te kunnen houden.

De bouw van de Sagrada Família is in volle gang. Volgend jaar wordt het lichaam van de toren van Jezus, de hoogste toren van de basiliek, voltooid tot 140 meter. In 2025 wordt de terminal en het kruis gebouwd, zodat de toren in 2026 klaar is. In 2024 zal ook de kapel van de Assumpta worden voltooid. Daarna zullen alle inspanningen zich richten op de façade van de Glòria.

De bouw van de façade van de Glòria van de Sagrada Família is in volle gang, maar de vergunning voor de voltooiing van de laatste rij van het portaal, de brug over de Calle Mallorca en de grote trap, wat de sloop van verschillende gebouwen betekent, is nog niet verleend door de gemeente. Dit heeft tot controverse geleid, aangezien sommigen vinden dat de sloop van de gebouwen onnodig is en het karakter van de wijk zal veranderen.

De façade van de Glòria vertelt het ontstaan en het einde van de mens en de wegen die volgens Jezus leiden tot persoonlijke volheid en het eeuwige leven. Het is een werk van grote complexiteit dat, naast de torens en het portaal, meer dan honderd sculpturen en drie niveaus van de façade omvat.

Ga naar de inhoud