Search
menu
Search

Massale protesten tegen amnestiewet en waarnemend premier Sánchez in Spanje

Massale protesten tegen amnestiewet en waarnemend premier Sánchez in Spanje
Beeld: @eliasbendodo / X

Massale protesten tegen amnestiewet en waarnemend premier Sánchez in Spanje

Zondag zijn in heel Spanje in tientallen steden honderdduizenden mensen de straten opgegaan als protest tegen de plannen van de Spaans waarnemend premier om een amnestiewet aan te nemen. De manifestanten gaven gehoor aan de oproep van de grootste oppositiepartij Partido Popular (PP) om massaal te protesteren tegen de regeerakkoorden tussen de PSOE, Junts en ERC.

Honderdduizenden mensen – volgens de PP twee miljoen, en volgens de regeringsafgevaardigden 450.000 – hebben deze zondag het centrum van Madrid en andere Spaanse steden overspoeld. Ze kwamen samen op uitnodiging van de PP om te protesteren tegen Pedro Sánchez en de amnestiewet. Aan de demonstraties deed ook Vox mee, waarvan de leider, Santiago Abascal, aanwezig was bij de bijeenkomst op de Puerta del Sol in de hoofdstad. Daar verzamelden zich ongeveer een miljoen mensen, aldus de organisatoren, een aantal dat door de regeringsdelegatie werd verlaagd tot 80.000 aanwezigen.

In Madrid waren er tijdens de protesten leuzen zoals “Spanje is niet te koop”, “Puigdemont naar de gevangenis” en beledigingen aan het adres van de premier, Pedro Sánchez. Ook werd er opgeroepen tot een “algemene staking”. De toespraken van leiders van de PP, zoals die van de burgemeester van de hoofdstad, José Luis Martínez Almeida, de regionale premier van Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en de leider van de PP, Alberto Núñez Feijóo, werden met luid gejuich ontvangen.

In Barcelona heeft het protest, waaraan volgens de stedelijke politie 6.500 mensen en volgens de organisatoren 20.000 mensen deelnamen, leiders van de PP bijeengebracht, met aan het hoofd de voorzitter van de PP van Catalonië en andere politici waaronder Vox.

De protesten zijn op een vergelijkbare wijze overgeslagen naar andere Spaanse hoofdsteden zoals Murcia, Valencia, Sevilla, Pamplona en Salamanca. Daar hebben duizenden mensen met spandoeken en Spaanse vlaggen ook de centrale straten en pleinen overspoeld om te protesteren tegen het regeringsakkoord van de PSOE en de Catalaanse onafhankelijkheidspartijen.

Ga naar de inhoud