Nog nooit zo weinig kinderen geboren in Spanje

Nog nooit zo weinig kinderen geboren in Spanje
Beeld: © 123rf

MADRID – Het is al langer bekend dat Spanje een probleem heeft met het lage geboortecijfer maar volgens de laatste cijfers over het eerste halfjaar van 2019 werden er in Spanje 170.074 baby’s geboren, het laagste aantal van de afgelopen 78 jaar en 6,2% minder dan vorig jaar. Gedurende dezelfde periode overleden er echter 215.478 wat 5,4% minder is dan gedurende dezelfde periode in 2018, aldus de gegevens van het Spaanse BUreau voor de Statistiek (INE).

Tussen begin januari en eind juni 2019 werden er in Spanje 170.074 kinderen geboren (nacimientos), dat is een daling van 6,2% ten opzichte van de 181.366 kinderen die werden geboren in het eerste half jaar van 2018. 

Dat op zich was al minder dan de 190.962 kinderen in 2017 en bijna 60.500 kinderen minder dan de 230.568 baby’s die werden geboren in 2011. In het geval van 21,5% van de nieuwgeboren baby’s was er sprake van buitenlandse moeders terwijl dat in 2018 nog 20% was.

De meeste kinderen werden geboren in Andalusië met 32.264 (-5,7%) gevolgd door Catalonië met 28.714 (-7,2%), Madrid regio met 26.844 (-5,3%) en Valencia regio met 17.616 (-3,5%). In alle autonome regio’s daalde het aantal nieuwgeborenen behalve in La Rioja waar dit met 5,9% steeg naar 1.184 baby’s wat 66 kinderen meer zijn dan in het eerste half jaar van 2018.

Sterfgevallen

Gedurende de eerste zes maanden dit jaar stierven (defunciones) er 215.478 personen in Spanje, een daling van 5,4% ten opzichte van vorig jaar maar meer dan de 198.773 doden in 2011.

De meeste mensen overleden in Andalusië met 35.872 (-9,2%) gevolgd door Catalonië met 32.802 (-6,3%), Madrid regio met 24.004 (-2,1%) en de Valencia regio met 22.903 (-5,4). In alle autonome regio’s daalde het aantal overledenen maar het minste in La Rioja met slechts -0,3%.

Negatief

Spanje heeft voor het vijfde jaar op rij een sterfteoverschot (saldo vegetativo negativo) van 45.404 personen. Er stierven meer mensen dan dat er geboren werden, te weten 215.478 overledenen en 170.074 geboortes.

Huwelijken

Tijdens het eerste halfjaar van 2019 vonden er ook minder bruiloften (matrimonios) plaats, een 1,2% minder dan vorig jaar met 71.980 bruiloften.

2018

2018 werd afgesloten met een totaal van 372.777 geboortes (nacimientos) en 427.721 sterfgevallen (defunciones) met een sterfteoverschot (saldo vegetativo negativo) van 54.944 personen. In 2018 werden er 167.613 huwelijken gesloten.

Zie de PDF (download) met alle gegevens van het INE.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

22
Reageer op dit artikel

12 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
michael

momenteel 1 kind per vrouw dan kunnen de ouders zich ten volle toewijden met de opvoeding van één kind en gaat men op termijn de aardbol ontlasten

Anoniem

Hoe meer moslims, hoe meer kinderen; komt dus vanzelf ‘goed’.

Willy

Hoe slaagt de redactie er toch in om te pas en onpas kemels te publiceren zoals ook nu weer in de inleidende tekst : ” Het aantal nieuwgeborenen is opnieuw hoger dan het aantal overledenen waardoor er voor het vijfde opeenvolgende jaar een negatieve balans is in Spanje. ” Uiteindelijk is dit een absurde tegenstrijdige bewering . Pas in de uitgebreide tekst vindt men de correcte weergave !

maclaren0@gmail.com

Wereld wijd heeft men het altijd over dat er te veel mensen zijn CO2 uitstoot enz dit is toch een goed voorbeeld minder geboorte’s ja ja ik weet het al hier krijg ik weer reactie op

Robert Lemm

De vitaliteit van de Spanjaarden heeft een dieptepunt bereikt. Geen kinderen meer willen is het bewijs. Dat maakt het land rijp voor een nieuwe invasie vanuit Noord Afrika.

Ana

Remco verwijder mijn eerste bericht even. Ik drukte te snel op de verzendknop… brrr taalfouten er volop in…. Inhoudelijk over de cijfers wordt steeds verwezen naar de zogenaamde armoede als reden. Beste …vooral mannen, die zó reageren…. De reden voor het kleine kindertal ligt echt anders… Nee nee, niet de armoede weerhoudt de “Spaanse” vrouw van het krijgen van kinderen. Ik word omringd door mijn eigen Spaanse ruim volwassen kinderen en hun vriendinnen, mijn jongvolwassen kleinkinderen en vriendinnen, mijn eigen vriendinnen en buren met volwassen kinderen. De reden is voor allen dezelfde! De vrouwen hebben allemaal hun moeders, oma’s, tantes… Lees verder »

Willy

Mooi Ana ! Mooi geschreven artikel, goed over nagedacht, prima geargumenteerd, knap taalgebruik ! Ware alle commentaren maar zo !!

Ana

Fijn artikel Remco, bedankt… Regelmatig vragen Nederlandse en Spaanse vrienden me naar allerlei verschillen tussen NL en Es.
Ik ben gewend geraakt aan het raadplegen van alle mogelijke statistieken tussen beide landen en het maken van overichten zoals jij dat doet. De gegevens over geboorte en sterfte en huwelijks cijfers kan ik weer bijwerken en hoef nu alleen het Nederlandse verhaal aan mijn info toe te voegen. Dank!

D

wat opvalt is dat er veel spaanse gezinnen maar 1 kind nemen tegenwoordig, doordat dat makkelijker is zeggen ze.
Dus dat scheelt natuurlijk ook een berg want voordien waren het meestal 2 kinderen

Juan74

Sorry D, maar een kind nemen?
Je neemt een hond of een kat.
Een kind krijg je, althans dat is hoe ik er naar kijk.
Misschien is juist jouw idee erover en het idee van de mensen tegenwoordig erover wel het grootste probleem. Dat ze kinderen nemen en niet krijgen.
En dat in een land dat claimt zeer katholiek te zijn heh, vreemd eigenlijk.
Mensen die dat denken, zouden gewoon nooit aan kinderen moeten beginnen.
Want dat wekt de indruk dat ze een kind zien als iets dat hoort en niet als iets dat ze echt willen.

leo

Eigenlijk is het rekensommetje niet zo moeilijk. Niet genoeg inkomen geen kind. Aangezien bijna de helft van Spanje in pure armoede leeft(kijk callejeros maar eens op tv) en nog niet eens zichzelf van genoeg voedsel kan voorzien dan is een kind echt niet welkom. Kijk dan ook eens naar de arme mensen die wel kinderen hebben en hoe verschrikkelijk dat is voor die kinderen die dagelijks honger hebben en in de winter onder 4 lagen dekens liggen omdat er geen verwarming is. Veel geld maakt niet gelukkig maar genoeg geld is wel een pre voor een goed leven.

Rob

Dat verband is niet aantoonbaar. In de eerste plaats kunt hieronder de reactie lezen van Fer van Herwaarden over de situatie in Elche. Nu moet u weten dat Elche zo’n beetje de laagste inkomens heeft van de provincie Alicante. Deze website heeft hierover nog recent gepubliceerd. Ten tweede, hoe verklaart u de enorme geboorte-explosie in Afrika dan? Daar is vrijwel helemaal niets te eten in bepaalde gebieden. Ten derde is ook het geboortecijfer in rijke landen lager dan ooit, ook in het steenrijke Noorwegen of Zwitserland. Conclusie: een sterk staaltje linkse retoriek die weer ter plekke uit Leo’s duim gezogen… Lees verder »

leo

Het programma Callejeros zet een zeer duidelijk beeld neer, waaarom ik dat dan uit mijn duim zuig is een raadsel? Ik geef enkel aan wat ik gezien heb en wat er duidelijk aangegeven wordt op TV. Ik vind trouwens aan die informatie niets links wat heeft links te maken met pure armoede onder de Spanjaarden? Maar het is me al duidelijk dat Rob zijn mond wel opentrekt maar de feiten in het betreffende programma NIET gezien heeft. Het programma komt op Cuatro en wordt herhaald op Be Mad, op La Sexta zie je ook met regelmaat programmas over de enorme… Lees verder »

Juan74

Dus leo, omdat het op TV komt, is het waar? JIj was toch zo tegen Vegan zijn? Op TV zag ik een docu met bewijzen dat Vegan mensen de beste en sterkste mensen zijn! De beste prestaties leveren op sport gebied en een soort van super mensen zijn. Dus omdat dit op TV was, is dat waar. Dat is wat jij zegt hier. En de helft van Spanje leeft in pure armoede? Dat lijkt me toch wel heel erg overdreven. Mensen liggen onder veel dekens omdat ze gewoon waardeloze huizen bouwen hier. Papieren muren, geen isolatie en bij een beetje… Lees verder »

leo

Juan74 ja als het op verschillende zenders bij verschillende omroepen op tv komt in verschillende tv programmas zit het er dik in dat het waar is omdat er geen links of rechts meer aan de orde is. Er is een enorm geld gebrek onder de Spaanse inwoners en wij buitenlanders willen dat schijnbaar niet inzien of we willen er niets van weten. Ik heb zelf in de eerste jaren hier in zo´n arme wijk gewoond en het is nu veel erger daar dan voorheen. Ik vind het verschrikkelijk dat iedereen hier zo´n beetje alle problemen die er zijn wegwuift en… Lees verder »

Rob

Leo, blijf nou eens bij de les. Niemand vindt armoede leuk. Maar dit gaat over het sterk afnemen van de geboortes. Kijk anders eens op een artikel op inspanje.nl . Daar wordt dieper op deze materie ingegaan. Maar hou eens op met steeds een stokpaardje van je te gebruiken voor zo’n beetje alles wat je niet bevalt hier in Spanje.

Joan

Die geboorte explosie in Afrika had een heel ander doel. Zwz speelt het geloof mee, bovendien worden er veel kinderen geboren uit verkrachting. Ook zijn zo veel mogelijk kinderen belangrijk om voor je te zorgen mbt je oude dag. Er sterven ook veel kinderen voor ze volwassen zijn.

Rob

Hahaha, een negatieve vegetatieve balans. Dat heet in het Nederlands een sterfteoverschot. En als er meer geboortes zijn heet dat een geboorteoverschot.

Van de Walle Michael

hoe minder kinderen hoe beter ,maar dan over de hele wereld ,de economie ( meer meer meer )moet anders bekeken worden , zo kan men de wereld redden en binnen 100 jaar zijn er gaan arme mensen dus ook geen rijken en is er alles in overvloed .

Fer van Herwaarden

Ik woon sinds maart in Elche, en ik heb echt nog nooit zo veel babies gezien! Ik loop minimaal 2x per dag met mijn hondje door het centrum, en omgeving… en er zijn hier bijna meer kids en babies dan volwassenen! (das natuurlijk dik overdreven.. ) maar ik heb 1 jaar in Oviedo gewoond, en daar zag ik toch echt een stuk minder kids en babies..

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.