Pedro Sánchez mag opnieuw regering proberen te vormen in Spanje

Pedro Sánchez mag opnieuw regering proberen te vormen in Spanje
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Bij de recente vierde verkiezing in vier jaar tijd op 10 november werd de PSOE van de demissionaire premier van Spanje Pedro Sánchez opnieuw gekozen tot grootste partij van Spanje. Daarmee geeft een groot deel van Spanje aan dat Sánchez voor de tweede keer dit jaar moet proberen een regering te vormen en ook Koning Felipe VI heeft dat na overleg met alle parlementaire partijvertegenwoordigers besloten.

Was het na de verkiezingen in juni al lastig, na de verkiezingen van november is het alleen nog maar moeilijker geworden voor Pedro Sánchez om tot een overeenkomst te komen met de politieke partijen om een regering te vormen

Waar vroeger slechts twee partijen (PP en PSOE) de dienst uitmaakten in Spanje, is dat nu erg versnipperd en zijn er meerdere partijen, te weten PP, PSOE, Ciudadanos, Unidas-Podemos en VOX die samen met meerdere partijen een parlement vormen.

Sánchez heeft daags na de recente verkiezingen al een regeerakkoord ondertekend met Pablo Iglesias van Unidas-Podemos maar dat is niet genoeg om voldoende zetels te hebben voor een regering. Terwijl Sánchez niet met de PP en VOX wil praten en ook Ciudadanos, die een flinke nederlaag heeft geleden, links laat liggen, zitten zijn vertegenwoordigers wel rond de tafel met de Catalaanse separatistische partij ERC om tot een overeenkomst te komen of te vragen om onthouding van stemmen. 

Ciudadanos wil voorkomen dat de Catalaanse ERC de dienst gaat uitmaken en heeft besloten een stap naar voren te doen als ook de PP meedoet, aldus de woordvoerder en wellicht toekomstige partijleidster Ines Arrimadas. 

Maar de PP wil voorlopig van niets weten en zegt dat als Sánchez geen regering kan vormen hij een stap terug moet nemen en Pablo Casado de kans te geven om een regering te vormen, iets dat ook niet makkelijk is want de PP, Vox en Ciudadanos samen hebben ook niet genoeg stemmen.

Pedro Sánchez heeft deze woensdag na overleg met de Koning besloten dat hij vanaf volgende week alle partijleiders met een parlementaire vertegenwoordiging gaat bellen om te peilen wat hun standpunt is. Daarna zal hij alle autonome regiopremiers bellen, waaronder dus ook de Catalaanse Quim Torra met wie hij tot nu toe weigert te spreken voordat Torra het geweld in Catalonië veroordeelt.

Sánchez wil absoluut een derde verkiezing voorkomen en hoopt dat of ERC of de PP zich onthouden van stemmen zodat de PSOE een minderheidsregering kan vormen en er eindelijk weer een regering is in Spanje waardoor men de staatsbegroting kan rond krijgen en er weer geregeerd gaat worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.