Pedro Sánchez mag opnieuw regering proberen te vormen in Spanje

Pedro Sánchez mag opnieuw regering proberen te vormen in Spanje
Beeld: Europa Press

MADRID – Bij de recente vierde verkiezing in vier jaar tijd op 10 november werd de PSOE van de demissionaire premier van Spanje Pedro Sánchez opnieuw gekozen tot grootste partij van Spanje. Daarmee geeft een groot deel van Spanje aan dat Sánchez voor de tweede keer dit jaar moet proberen een regering te vormen en ook Koning Felipe VI heeft dat na overleg met alle parlementaire partijvertegenwoordigers besloten.

Was het na de verkiezingen in juni al lastig, na de verkiezingen van november is het alleen nog maar moeilijker geworden voor Pedro Sánchez om tot een overeenkomst te komen met de politieke partijen om een regering te vormen

Waar vroeger slechts twee partijen (PP en PSOE) de dienst uitmaakten in Spanje, is dat nu erg versnipperd en zijn er meerdere partijen, te weten PP, PSOE, Ciudadanos, Unidas-Podemos en VOX die samen met meerdere partijen een parlement vormen.

Sánchez heeft daags na de recente verkiezingen al een regeerakkoord ondertekend met Pablo Iglesias van Unidas-Podemos maar dat is niet genoeg om voldoende zetels te hebben voor een regering. Terwijl Sánchez niet met de PP en VOX wil praten en ook Ciudadanos, die een flinke nederlaag heeft geleden, links laat liggen, zitten zijn vertegenwoordigers wel rond de tafel met de Catalaanse separatistische partij ERC om tot een overeenkomst te komen of te vragen om onthouding van stemmen. 

Ciudadanos wil voorkomen dat de Catalaanse ERC de dienst gaat uitmaken en heeft besloten een stap naar voren te doen als ook de PP meedoet, aldus de woordvoerder en wellicht toekomstige partijleidster Ines Arrimadas. 

Maar de PP wil voorlopig van niets weten en zegt dat als Sánchez geen regering kan vormen hij een stap terug moet nemen en Pablo Casado de kans te geven om een regering te vormen, iets dat ook niet makkelijk is want de PP, Vox en Ciudadanos samen hebben ook niet genoeg stemmen.

Pedro Sánchez heeft deze woensdag na overleg met de Koning besloten dat hij vanaf volgende week alle partijleiders met een parlementaire vertegenwoordiging gaat bellen om te peilen wat hun standpunt is. Daarna zal hij alle autonome regiopremiers bellen, waaronder dus ook de Catalaanse Quim Torra met wie hij tot nu toe weigert te spreken voordat Torra het geweld in Catalonië veroordeelt.

Sánchez wil absoluut een derde verkiezing voorkomen en hoopt dat of ERC of de PP zich onthouden van stemmen zodat de PSOE een minderheidsregering kan vormen en er eindelijk weer een regering is in Spanje waardoor men de staatsbegroting kan rond krijgen en er weer geregeerd gaat worden.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

24
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
19 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
maclaren0@gmail.com

Hopelijk geen PP en VOX aan het roer

Anoniem

IKKE, nee liever een parasiet als Sanchez ( acteur James Bond ) die enkel en alleen zijn eigen persoontje in de belangstelling ziet staan en voor de rest kruipt voor de Catalanen.En dan nog te zwijgen over zijn vriend Conzales ( ook een socio) en ex premier van Spanje, heb ge zijn Kasteel al gezien dat naast het domein van de Marokkaanse koning gelegen is ? dat bedoel ik met socialisme .

Juan74

Als Pedro nou eens eerlijk was geweest en voor de verkiezingen zou hebben gezegd dat hij met het ERC het bed wilde gaan delen, dan waren we nu al klaar geweest, want dan had zijn partij flink verloren en had PP met de CS´s samen kunnen regeren eventueel met 1 kleinere partij erbij die niet al te extreem is. Welke gek gaat nu in zee met een partij die helemaal niet bij Spanje wil horen? Zowel PP als PSOE moet hun arrogantie wegleggen en eens rustig samen gaan praten, maar de ego van Pedro is daarvoor veeeeeel te groot. Je… Lees verder »

Fred

Beste Juan74 Kijk het Spaanse nieuws een keer op verschillende Spaanse zenders dan zul je vanzelf te weten komen hoe gevaarlijk een partij als VOX is. De PP gaat gewoon samen met VOX als dat moet maar liever ziet de PP geen nieuwe verkiezingen omdat men bang is nog meer stemmen te verliezen aan VOX. Het is dus een ja en nee situatie. Ik zelf ben een flinke voorstander van Podemos aangezien die wel menselijke trekjes hebben en de rest niet. De PSOE liever dan de PP ziet. Dus voor mij prima PSOE, Podemos en ERC als een centrale regering… Lees verder »

Anoniem

Fred……….VOX gevaarlijk ??? volg je soms af en toe de uitspraken op TV van VOX ( als het dan niet gecensureerd is tenminste ! ) Ben je extreem rechts als je zegt dat er minder illegalen en asielzoekers moeten toegelaten worden ? Ben je extreem rechts omdat je tegen abortus zou zijn! Ben je extreem rechts omdat je tegen de monarchie bent? Nee je word een etiket opgeplakt dat je extreem rechts bent omdat de andere partijen in hun broek doen wetende dat VOX enorm is opgekomen tijdens de laatste twee verkiezingen en dat hebben ze geweten! PVV, Forum voor… Lees verder »

Fred

Anoniem schrijf eerst eens onder je echte naam dan pas praten we verder. Als je onder een steen verborgen zit valt er niet eerlijk te discuseren. Wel onzin uitkramen maar zonder je eigen naam is een no go.

Manolo

Wat maakt dat nou uit. Denk je dat ik hier mijn echte naam vermeld? Wat moet je met een naam? Het gaat om de inhoud. Interessant, vind ik.

Anoniem

Fred……. als ik je een pleziertje kan doen mijn naam is Manolo …………

Juan74

Fred,
Podemos is extreem links. Communisten in de gelederen zelfs.
ERC is een regionale partij, die helemaal niets met Spanje te maken wil hebben en een eigen republiek wil en als je leest wat ook vandaag weer in de kranten staat, dan heeft Junqueras nog altijd niets geleerd.
Hoe kan je nou met dat soort partijen willen regeren over een heel land?

Robert Lemm

De ambitieuze leider van de socialisten wil een regering vormen met niet alleen de communisten van Podemos, maar ook met de Catalaanse separatisten. Liever zou hij een regering moeten vormen met de Partido Popular om Spanje eindelijk aan een regering van nationale eenheid te helpen. Partijgeest splijt een natie.

Juan74

Volledig mee eens Robert!

Miel

Maanden geleden, toen Sanchez een coalitieregering met Podemos afwees en een PP/VOX-achtige houding aannam tegenover de Catalanen, geloofde hij ongetwijfeld in een klinkende overwinning bij eventuele herverkiezingen. Intussen is het ook voor hem duidelijk dat een coalitie met Podemos en een akkoord met de separatisten onontbeerlijk zijn voor het vormen van en linkse regering. Rekenkundig kan geen rechtse meerderheid gevormd worden en het extreme nationalisme van PP/VOX maakt iedere samenwerking met regionale partijen onmogelijk. Zelfs Flipke lijkt er blijkbaar van overtuigd dat een linkse minderheidsregering met de steun van separatisten de eniige oplossing is. De coalitie met Podemos is een… Lees verder »

Rob

Miel, hou de koning hier buiten a.u.b. Die staat boven de partijen. Als er iets van een meerderheid aan zit te komen, of lijkt te komen, moet hij daar gewoon aan meewerken, dat is hij in zijn functie als staatshoofd verplicht en heeft niets te maken dat hij ergens van overtuigd zou zijn. Persoonlijk denk ik zelfs dat hij ervan overtuigd is dat dit hem niet moet worden. Maar dat zal hij nooit laten merken en zo hoort dat ook.

Miel

Rob, ik beschouw een monarchie als een archaïsche, zelfs middeleeuwse instelling en een koning als de ‘puppet on a string’
van de échte machthebbers.
Iedereen beseft wel dat Filipe VI een regering met de anti-monarchie-partij Podemos en gesteund door het separatistische ERC niet genegen kán zijn. De media stellen het voor alsof hijzelf beslist heeft Sanchez, die een dergelijke regering wil vormen, als formateur aan te stellen, maar in feite heeft hij inderdaad gewoon het verplichte nummertje opgevoerd.
Met “Zelfs Flipke is er blijkbaar van overtuigd…” wou ik alleen maar de machteloosheid van deze marionet onderlijnen.

Rob

Nogmaals, de koning heeft in deze geen macht, alleen een aanstellingsbevoegdheid krachtens de grondwet. In NL is het ook fout gegaan met Koningin Beatrix die zich duidelijk teveel bemoeide met de toenmalige formatie van het gedoogkabinet met de PVV. Dat heeft het koningshuis onmiddellijk de formele formatiebevoegdheden gekost. Dus niks marionetten, maar gewoon het werk doen waarvoor je ingehuurd bent. Ik denk dat deze koning dat uitermate goed beseft. Het koningshuis is niet zo populair in Spanje, zeker in vergelijking met NL. Daarom is er vrijwel geen marge voor foutjes.

Miel

We zijn het dus eens dat Filipe VI niets te vertellen heeft en hij gewoon slaafs moet doen wat hem wordt opgedragen. Zo iemand noem ik een marionet, jij loopt over van bewondering. OK, ieder zijn mening.

Rob

Die laatste zin is een onzinnige eigen interpretatie waar ik afstand van neem. Maar goed, ik weet wie het zegt. In redelijkheid Miel, is er iets waar jij over kunt schrijven, zonder meteen persoonlijk te worden en de zaak feitelijk te blijven bezien?

Juan74

@Rob.
Serieus man, laat dit gozer lekker lullen.
Soms komt er wat zinnigs uit maar meestal is zijn grootste kunst al de E voor zijn naam er niet bij zetten.

leo

Hoop dat het lukt want op een extreem rechtse regering met VOX zit je echt niet te wachten tenzij je een Franco aanhanger bent.

Anoniem

Leo , Andalusie, daar zitten PP, CS in de regering na 30 jaar wanbeleid van de Socialisten ( partij voor de arbeiders …..nee zakkenvullers ) zie de meer dan 400 rechtszaken die aan gang zijn tegen de volgelingen schrapers van de PSOE !

leo

Nou Anoniem nu is het zeker beter 70.000 naar stieren gevechten en 30.000 naar gezondheids zorg wat een geweldig beleid van de PP nu en wat dacht je van alle vastzittende PPers en de genen die nog vrij rondlopen terwijl al bewezen is dat deze schuldig zijn inclusief ex president Rajoy. Je antwoord slaat kant nog wal en de rechtzaken betreffende PSOE zijn minimaal. Dat Pedro zijn ego te groot is weten we allemaal maar dat hij slecht zal regeren weten we NOG niet dat weten we wel van Rajoy die verschrikkelijk veel geslñoopt heeft wat nu weer opgebouwd moet… Lees verder »

Rob

Is Rajoy ergens schuldig aan? Goh zeg, heb ik helemaal gemist. Kun je me even het arrest laten zien of kortweg duiden?

Anoniem

Leo ,er was waarschijnlijk voor Sanchez geen andere prioriteit dan het verplaatsen en enorme kosten maken voor het verplaatsen van Franco ! Had beter eens meer naar Murcia geweest en daar geld aan besteed want daar zitten nogmaals in de shit !

Juan74

De rechtzaken tegen de PSOE zijn minimaal leo???
Ok, jij woont zeker niet in Andalucia?
Dan snap ik je opmerking, maar Spanje is groter dan alleen jouw regio hoor.
meer dan 200 zaken lopen er nog tegen de PSOE, als dat minimaal is, man dan is VOX een linkse milieu rakker partij.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.