De beste harde ‘turrón’ van Spanje

De beste harde ‘turrón’ van Spanje
Beeld: Freepik

De beste harde ‘turrón’ van Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Met kerstmis worden deze zoete lekkernijen volop gegeten maar eigenlijk gedurende het hele jaar kan de Spanjaard de ‘turrón’ niet laten liggen. In Nederland en België is de Spaanse variant op de noga bijna niet te vinden maar in Spanje is de turrón overal volop verkrijgbaar zoals in de Mercadona, Lidl, Aldi, Carrefour en El Corte Inglés supermarkten mocht je daar wel eens komen. Op veel plaatsen zijn er ook speciale winkels geopend die alleen maar turrón verkopen. Maar wat is nu de beste harde turrón van Spanje?

Voor de duidelijkheid: er zijn over het algemeen twee versies van de turrón, een harde en een zachte variant die elk zo hun turrón-fans hebben. 

Voor de harde turrón (turrón duro) die ook wel ‘turrón de Alicante’ wordt genoemd worden de amandelen eerst geroosterd en in stukjes gehakt. Daarna mengt men ze met honing en laat men de massa pruttelen bij een constante temperatuur, terwijl men roert met grote houten lepels. Tot slot voegt men wat eiwit toe als bindmiddel, waarna men het mengsel af laat koelen, vervolgens in stukken snijdt en dan machinaal verpakt. 

Voor de zachte turrón (turrón blando) die ook wel ‘Jijona-turrón’ wordt genoemd worden de afgekoelde blokken met amandelolie tot een taaie pasta vermalen, opnieuw verhit, urenlang tot een zacht, homogeen mengsel geklopt en tot slot met eiwit gebonden. 

Beste harde turrón

De Spaanse Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) heeft een vergelijkingsonderzoek gedaan naar de beste harde (duro) turrón van Spanje. De OCU heeft 20 merken met de ‘Calidad Suprema’ en ‘Calidad Extra’ waarbij opvalt dat er een groot kilo-prijsverschil is tussen de merk-turróns (22 euro/kilo) en de witte (huismerken)-turróns (12 euro/kilo).

In alle gevallen gaat het om turróns van een uitstekende kwaliteit, te weten 19 Calidad Suprema en 1 Calidad Extra. De turróns zijn allemaal op amandelbasis met een percentage van tenminste 60% voor de Calidad Extra en 64% voor de Calidad Suprema. Alle turróns bestaan traditioneel uit een mengsel van honing, suiker en eiwit, met een wafelcoating gemaakt met aardappelzetmeel.

Top 3

De Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) heeft de beste drie harde turróns op een rijtje gezet en daarbij is een verrassende winnaar uit de bus gekomen.

3. Antiu Xixona Turrón duro Alicante

Deze turrón Calidad Suprema heeft een prijs van 18,86 euro/kilo maar een verkoopprijs van 3,30 euro voor een turrón van 175 gram. Volgens de OCU is deze turrón een van de lekkerste van het onderzoek maar als nadeel heeft deze turrón een slechte kwaliteit suiker. 

turron3

2. Eroski Seleqtia Nougat Alicante 

Deze turrón heeft een prijs van 17,97 euro/kilo maar een verkoopprijs van 5,39 euro voor een turrón van 300 gram. Volgens de OCU is deze turrón door het onderzoekspanel geëvalueerd als uitstekend vanwege de kwaliteit, smaak en het aantal suikers. Als nadeel heeft deze turrón veel calorieën.

turron2

1. Dor Turrón duro calidad suprema (Lidl)

Deze turrón heeft een prijs van 9,16 euro/kilo maar een verkoopprijs van 2,29 euro voor een turrón van 250 gram. Volgens de OCU is deze turrón uitstekend van smaak, kwaliteit en het suikergehalte in vergelijking tot de prijs. De OCU zegt echter wel dat de etikettering beter en duidelijker moet (maar dat heeft niets te maken met de kwaliteit en smaak).

turron1
Ga naar de inhoud