Cumbre Vieja-vulkaan langstdurende en meest verwoestende uitbarsting op La Palma

Cumbre Vieja-vulkaan langstdurende en meest verwoestende uitbarsting op La Palma
Beeld: NVOLCAN / twitter

Cumbre Vieja-vulkaan langstdurende en meest verwoestende uitbarsting op La Palma

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

SANTA CRUZ – De Cumbre Vieja-vulkaan, een voorlopige naam voor deze nieuw ontstane vulkaan, is officieel niet alleen de langstdurende vulkaan op het Canarische Eiland La Palma maar ook de meest verwoestende tot nu toe. Het is alweer 85 dagen geleden dat de vulkaan uitbarstte waarmee deze uitbarsting de vorige geregistreerde vulkaanuitbarsting in 1585 overschreden is, de 84-dagen durende Tehuya uitbarsting.

Bijna drie maanden lang heeft de vulkaan sinds 19 september 15.12 uur voor veel ellende gezorgd. De vulkaanuitbarsting zelf gaat ook gepaard met duizenden kleinere en grotere aardbevingen (grootste was 5,1 op de schaal van Richter) waardoor een deel van de bewoners continu in angst leeft. Veel van hen moeten dat op tijdelijke logeeradressen doen want er zijn 7.000 geëvacueerden waarvan veel niet naar huis kunnen terugkeren want er zijn meer dan 1.304 woningen onder de lava bedolven of door de lavarivieren verwoest.

Naast de verwoeste woningen zijn er ook andere gebouwen zoals scholen, kerken, gemeenschapshuizen en industriële gebouwen verdwenen. Daarnaast moeten boeren toezien hoe in de meeste gevallen hun bananen- en avocado’s-plantages en wijngaarden verdwijnen, om precies te zijn 179 in totaal met een oppervlakte van 360 hectare. Er zijn 72,75 kilometer aan wegen verdwenen of beschadigd. De totale schade wordt tot nu toe geschat op meer dan 900 miljoen euro.

De lava heeft een gebied bedekt van 1.173 hectare wat 1,69% van de oppervlakte van het eiland La Palma is, 12 van de 708 vierkante kilometer om precies te zijn. Naast de lava op het eiland zelf is er ook nieuw land ontstaan in zee waar verschillende lavarivieren zijn geëindigd en lava-delta’s hebben gevormd van in totaal 50 hectare. 

Het goede nieuws is dat er niemand direct is omgekomen als gevolg van de vulkaanuitbarsting. Dat is grotendeels te danken aan de voorspellingen en het harde werk van alle hulp- en reddingsdiensten zoals de specialisten, vulkanologen, politie, brandweer, Protección Civil en de militairen van de UME-afdeling. Een 72-jarige man is echter wel gestorven nadat hij waarschijnlijk tijdens schoonmaakwerkzaamheden ten val is gekomen.

Detail is dat de Cumbre Vieja-vulkaan precies vijftig jaar na de laatste vulkaanuitbarsting in Spanje (en op La Palma) in 1971 tot uitbarsting is gekomen. 50 jaar geleden kwam de Teneguia-vulkaan tot uitbarsting en daarvoor de vulkaan San Joan, beiden op het eiland La Palma. De uitbarsting van de Teneguia-vulkaan duurde echter niet zo lang, 24 dagen van van 26 oktober tot 18 november 1971, de minst lange van de acht vulkaanuitbarstingen die geregistreerd zijn op La Palma.

De Cumbre Vieja-vulkaan uitbarsting zal echter ook de geschiedenisboeken ingaan als de meest toeristische want er zijn al duizenden nationale en internationale toeristen naar La Palma gekomen om het natuurgeweld van dichtbij te zien en de lokale bevolking te steunen. Het is echter ook de vulkaanuitbarsting die het best in beeld is gebracht door o.a. de drones die elke dag de lavarivieren en vulkaan zelf in beeld brengen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.