Overstromingen in Navarra en Aragón vanwege gestegen waterpeil Ebro-rivier

Overstromingen in Navarra en Aragón vanwege gestegen waterpeil Ebro-rivier
Beeld: @eRiberaweb / twitter

Overstromingen in Navarra en Aragón vanwege gestegen waterpeil Ebro-rivier

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

PAMPLONA/ZARAGOZA – In Aragón bereidt men zich op het ergste voor en wordt zelfs gevreesd dat de overstromingen dit keer erger kunnen zijn dan die van 2015. In Navarra staat het oude centrum en andere delen van het dorp Tudela compleet blank en staat er meer dan 1,5 meter water in de straten. Ook Novillas in Aragón heeft nu al te maken met wateroverlast maar er wordt o.a. door het leger hard gewerkt om met waterzakken en dijken van zand overstromingen in het dorp te voorkomen.

Tudela is op dit moment het ergste getroffen in Navarra met meer dan twintig straten die compleet blank staan, het merendeel in het historische deel van het dorp. Diverse personen zijn door de brandweer en Protección Civil met boten uit hun woningen gehaald terwijl er ook dieren zoals koeien zijn gered.

In Navarra zorgde de Agra-rivier ook al voor problemen nadat deze vrijdag uit haar oevers was getreden en zorgde voor de ergste overstromingen in 20 en volgens sommigen zelfs 40 jaar in Pamplona. Daar is het waterpeil inmiddels gezakt en is men druk bezig met schoonmaakwerkzaamheden terwijl het waterpeil in de Ebro-rivier aan het stijgen is.

Ondertussen maakt men zich in Aragón zorgen over wat te komen staat want de Ebro-rivier stroomt voor een groot deel door gebieden die makkelijk overstromen. Weliswaar heeft men de laatste jaren hard gewerkt om dezelfde ellende en schade tijdens de overstromingen van 2015 te voorkomen maar gevreesd wordt dat het huidige waterpeil hoger kan worden dan zes jaar geleden.

De legereenheid UME is met man en kracht bezig om de gemeente Novillas te beschermen met zandzakken en dijken van zand.  In Ribera de Ebro verwacht men veel water op maandagmiddag of dinsdag en veel inwoners van gevaarlijke zones zijn uit voorzorg geëvacueerd terwijl ook daar de UME bezig is met werkzaamheden om de schade beperkt te houden.

Ook in de stad Zaragoza, waar de Ebro-rivier doorheen stroomt, maakt men zich zorgen en zijn veel inwoners die langs de rivier wonen begonnen met het leeghalen van parkings en garages. Ook boeren zijn bezig om koeien en varkens weg te halen uit de weilanden of schuren. De brandweer heeft op verschillende plaatsen in Navarra al dieren moeten redden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.