Spaanse regering onder druk: oppositiepartijen willen motie van wantrouwen of vervroegde verkiezingen

Spaanse regering onder druk: oppositiepartijen willen motie van wantrouwen of vervroegde verkiezingen
Beeld: Europa Press

Spaanse regering onder druk: oppositiepartijen willen motie van wantrouwen of vervroegde verkiezingen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is de extreemrechtse partij VOX die een motie van wantrouwen wil starten tegen de coalitieregering van de PSOE en Unidas-Podemos. Daarvoor heeft VOX de steun nodig van andere partijen. Ciudadanos heeft al toegezegd een ‘moción de censura’ eventueel te steunen, maar de grootste oppositiepartij PP wil niet meedoen. 

Ook al zouden VOX, C’s en de PP hand in hand gaan en diverse kleinere partijen meedoen, dan nog zullen ze niet genoeg stemmen voor een motie van wantrouwen. De PP ziet liever dat premier Pedro Sánchez vervroegde verkiezingen aankondigt omdat, zoals de PP zegt, het volk dat wil.

De extreemrechtse partij VOX en zijn partijleider Santiago Abascal willen doorgaan met de motie van wantrouwen. Het is de tweede keer dat VOX een motie van wantrouwen start tegen premier pedro Sánchez en zijn coalitieregering. De eerste keer mislukte dat omdat er geen enkele partij deze motie steunde. Het lijkt er niet op dat het dit keer anders is. Alleen Ciudadanos (C’s) heeft aangegeven een motie van wantrouwen eventueel te steunen, maar de Partido Popular (PP) wil er niets van weten.  

De PP weet namelijk dat er nooit genoeg stemmen zouden zijn voor een motie van wantrouwen. VOX heeft 52 stemmen, C’s 9 en de PP 88 stemmen wat samen goed is voor 149 stemmen. Mochten de partijen NC-CC (2 stemmen), Foro Asturias (1), PRC (1) en Navarra Suma (1) ook meedoen dan zijn er 156 stemmen. 

Daartegenover staan mogelijk 193 stemmen van de andere partijen zoals de PSOE met 120 stemmen, Unidas-Podemos met 33, ERC met 13, EH-Bildu met 5, +Pais met 2 en Compromis met 1 stem. Daar komen eventueel nog de partijen JxCat (8), EAJ-PNV (6), CUP (2), BNG (1) en Teruel Existe (1) bij.

De PP en de partijleider Alberto Núñez Feijóo zeggen een motie van wantrouwen niet te steunen omdat ze nooit genoeg stemmen zullen krijgen en een mislukking de coalitieregering alleen maar sterker zal maken en de oppositie zwakker. Het is de PP die de Spaanse premier vraagt om vervroegde verkiezingen omdat, in de ogen van de conservatoren, heel Spanje genoeg heeft van de socialistische regering.

De verkiezingen staan gepland voor het einde van 2023 en de Spaanse premier en de coalitieregering zijn van plan hun ambtstermijn af te maken. Daarbij worden ze tot nu toe gesteund door meerdere andere partijen.

Ga naar de inhoud