Het verhaal van Gonzalo, de man die alleen in een berghut woont in de Pyreneeën

Het verhaal van Gonzalo, de man die alleen in een berghut woont in de Pyreneeën
Beeld: Back to the Roots Brand / facebook

Het verhaal van Gonzalo, de man die alleen in een berghut woont in de Pyreneeën

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Het is de romantische droom van velen. Een tijdje alleen of met je geliefde vertoeven in een berghut. Gonzalo Barrio maakte van die droom werkelijkheid en woont sinds een paar maanden alleen in zijn eigen hut, in het hart van de Benasque vallei, in de Pyreneeën van Huesca. Een jaar lang wil hij er met zo weinig mogelijk zakenleven om verbinding te maken met de basis van zijn bestaan. Hij heeft zijn project ‘Back to the Roots’ genoemd en heeft een eigen website met winkel waar hij door hem ontworpen kleding verkoopt.

Het is de regionale krant El Heraldo die het verhaal van Gonzalo Barrio (1983) oppikte. Gonzalo is afkomstig uit Burgos en begon een paar maanden geleden aan het project dat hij zelf ‘Back to the Roots’ noemde. Zijn plan? Een jaar lang in een minuscule hut in de bergen wonen, op zoek naar de essentie van zijn bestaan.

Alles begon toen Gonzalo met een paar vrienden de Aneto beklom. Op de top vroeg hij zich af of dit niet dichter stond bij wie hij was, en terug thuis besliste hij zijn job bij een reclamebureau op te zeggen en een nieuw leven te kiezen. Wat begon als een persoonlijk project is ondertussen uitgegroeid tot een hit op instagram. 65.000 volgers smullen er van het verhaal van Gonzalo, die er zijn avontuur in geuren en kleuren uit de doeken doet.

Gonzalo’s hut is trouwens nauwelijks 20 vierkante meter groot. Er is een kachel, een kookvuurtje, een rek voor wat kleren en een paar spullen, een tafel en zijn computer. Die laatste gebruikt hij om vanuit de bergen zijn werk als illustrator verder te zetten. Buiten ligt een hoop brandhout, een zonnepaneel en een vuurplaats. Het terrein waarop zijn hut staat, werd hem door een vriend geleend. 

Een jaar lang bouwde Gonzalo aan zijn hut. Hij gebruikte daarvoor filmpjes op Youtube en de hulp van vrienden. Nooit voordien had hij iets gelijkaardigs gebouwd. In principe zou Gonzalo in de hut wonen met Yako, zijn trouwe Mechelse herder die een paar weken na de verhuizing jammer genoeg stierf. “Het huis was voor ons beide bedacht”, vertelt Gonzalo zichtbaar bedroefd. “Yako had zelfs zijn persoonlijke raampje om over de vallei uit te kijken”.

Gonzalo hoopt via zijn project te tonen dat het mogelijk is met slechts een minimum te leven. Wat er daarna op het programma staat? Daar heeft hij nog geen idee van. Een grote reis? Verder leven in de natuur? Als het maar nieuwe uitdagingen, kennis en evolutie brengt.

Ga naar de inhoud