Waarschuwing voor nep-parkeerboetes in Madrid

Waarschuwing voor nep-parkeerboetes in Madrid
Beeld: Canva

Waarschuwing voor nep-parkeerboetes in Madrid

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De gemeente Madrid heeft een waarschuwing gepubliceerd waarin men gewezen wordt op oplichting door nep-parkeerboetes die onder de ruitenwissers van auto’s worden gestoken in de hoofdstad. Er zijn al verschillende exemplaren opgedoken in de wijk Carabanchel volgens informatie van de gemeente Madrid. 

De nep-bekeuringen worden gevonden aan de voorkant van de auto’s. Op de bon staat een logo op dat erg op het logo van de gemeente Madrid lijkt. Ook staat de overtreding bovenaan het papier. Daarbij staan ook de overtreden wet, de hoeveelheid te betalen boete, een vermindering voor snelle betaling, een verwijzing en een QR-code op de bon.  De QR-code verbindt direct door met de website van boetes van de gemeente Madrid, maar hier kan niet betaald worden. De achterkant van de bon is wit. 

De gemeente waarschuwt dat zij nooit een QR-code gebruiken bij het uitschrijven van boetes die worden gegeven door de gemeentelijke politie, de lokale politie, snelheidscontroles of parkeerwacht. Daarnaast staat er op de echte parkeerboetes ook meer informatie met meer details dan op de nep-boete. 

De waarschuwing die de gemeente geeft geldt voornamelijk voor het scannen van de QR-code. Deze moet in geen enkel geval gescand worden. Als er toch een echte boete is, wordt deze verstuurd via aangetekende post of via een bij de overheid bevestigd e-mailadres. 

De lokale politie van Madrid stelt ondertussen een onderzoek in naar een mogelijk delict van vervalsing van documentatie en ook voor oplichting. De informatieservice van de gemeente Madrid is gewaarschuwd. Dit is de service waar de QR-code in eerste instantie naar door lijkt te verwijzen voor de gebruiker. 

Ga naar de inhoud