Search
menu
Search

Hittegolf in december aan de Costa Blanca met temperaturen boven de 26 graden

Hittegolf in december aan de Costa Blanca met temperaturen boven de 26 graden
Beeld: via canva.com

Hittegolf in december aan de Costa Blanca met temperaturen boven de 26 graden

De winter is officieel begonnen, maar in de provincie Alicante aan de Costa Blanca is daar weinig van te merken. Een ongewone winterse hittegolf heeft de provincie getroffen, met temperaturen die ver boven de normale waarden voor december liggen. Op maandag werden er zelfs temperaturen gemeten boven de 26 graden. Dit is een zeldzaam fenomeen voor deze tijd van het jaar en heeft veel mensen verrast.

De Costa Blanca staat bekend om zijn milde winters en aangename temperaturen, maar dit jaar lijkt het alsof de zomer nog niet voorbij is. De afgelopen dagen zijn de thermometers gestegen tot ongekende hoogtes, waardoor de inwoners en bezoekers van de regio zich afvragen of dit wel echt december is. Volgens gegevens van de Spaanse Weerdienst (Aemet) was de gemiddelde temperatuur in de provincie Alicante zeven graden hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar.

Op maandag 11 december werden er in verschillende steden in de provincie Alicante temperaturen gemeten boven de 26 graden. Novelda, Rojales en Alcoy waren de gemeenten met de hoogste temperaturen, waarbij Novelda de koploper was met 26,8 graden. Dit is slechts enkele graden onder het record van de hoogste temperatuur ooit gemeten in december in deze regio.

Volgens het Laboratorium voor Klimatologie aan de Universiteit van Alicante, was Novelda niet de enige stad die te maken had met ongewoon hoge temperaturen. Rojales volgde op de voet met 26,6 graden, waardoor deze twee steden respectievelijk op de derde en vijfde plaats kwamen te staan in de lijst van warmste steden in de hele Valencia regio.

Hoewel de Costa Blanca in Alicante zeker niet de enige regio was die getroffen werd door deze hittegolf, was het wel de plek waar de hoogste temperaturen gemeten werden. Het warmste punt in de Valencia regio was het vliegveld van Valencia, waar een recordtemperatuur van 27,5 graden werd geregistreerd. Op de tweede plaats stonden Ontinyent en Carcaixent met 26,9 graden.

Deze cijfers zijn opmerkelijk omdat ze het record breken van de hoogste temperatuur ooit gemeten in december of januari sinds 1966 in dit observatorium. Dit geeft aan hoe uitzonderlijk deze hittegolf is en hoeveel invloed het heeft op de regio.

Wat veroorzaakt deze hittegolf?

Het is begrijpelijk dat mensen zich afvragen wat de oorzaak is van deze ongebruikelijke hittegolf in december. Volgens experts is er geen eenduidig antwoord, maar zijn er verschillende factoren die hieraan bijdragen.

Een van de belangrijkste factoren is de aanwezigheid van een sterke oostelijke wind, ook wel bekend als de ‘levante‘. Deze wind blaast warme lucht uit Afrika naar de Costa Blanca en zorgt voor hogere temperaturen dan normaal. Daarnaast zorgt deze wind ook voor een hoge luchtvochtigheid, waardoor het nog warmer aanvoelt.

Een andere mogelijke oorzaak is de klimaatverandering. Volgens experts wordt het steeds vaker warmer in de wintermaanden door de opwarming van de aarde. Dit kan leiden tot meer ongewone hittegolven zoals deze.

Ga naar de inhoud