Nieuwe Zara-collectie ontketent woede in Arabische wereld

Nieuwe Zara-collectie ontketent woede in Arabische wereld
Beeld: via 123rf

Nieuwe Zara-collectie ontketent woede in Arabische wereld

Oproer op het internet. Duizenden mensen, vooral uit de Arabische wereld, zijn boos vanwege van een nieuwe modecampagne van de Spaanse kledinggigant Zara. De foto’s zouden zich baseren op de beelden van bombardementen in Gaza. Een aantal bruggen te ver volgens velen.

Afgelopen weekend kwam Zara op de zwarte lijst te staan van bedrijven die mensen in de islamitische wereld boycotten sinds de invasie van Israël in Gaza. Het gaat vooral om Amerikaanse bedrijven. McDonald’s, KFC en Starbucks bijvoorbeeld. Een boycot met succes. In landen als Marokko moesten bepaalde filialen tijdelijk de deuren sluiten vanwege een gebrek aan klanten.

Afgelopen vrijdag publiceerde Zara, vooral via Instagram, een aantal foto’s met topmodel Kristen McMenamy. Het gaat om een beperkt aanbod dat het compromis van Zara met artisanale kledij en een artistieke toets samenbrengt. Op de beelden zie je McMenamy in een decor van ruïnes met stilstaande figuren vol stof of beelden die in plastic of witte stof gehuld zijn. In het meest controversiële beeld heeft het model een in witte stof gehuld standbeeld op haar schouders. Volgens sommigen lijkt de stof net een lijkwade.

Wit is de rouwkleur van Moslims. En volgens velen doen de foto’s denken aan de dramatische beelden die de afgelopen maanden uit Gaza binnen sijpelen. Zeker wanneer je het stof en het puin er bij denkt. Resultaat? Zara kreeg al een hoop bagger en verontwaardiging over zich heen. Op het internet klinkt groot protest dat een kledingbedrijf het leed van de Palestijnen zou gebruiken om haar eigen zakken te vullen.

Volgens Zara werden de foto’s echter al in september genomen. Voor de oorlog dus. Zondag werd ook de meest polemische foto verwijderd. Bewust of niet, de timing is ongelukkig en het kwaad is al geschied. De verkoopcijfers van Zara in de Arabische wereld krijgen waarschijnlijk een flinke deuk.

Ga naar de inhoud