Search
menu
Search

Oudste olijfboom van Aragón is 1044 jaar oud en staat in Teruel

Oudste olijfboom van Aragón is 1044 jaar oud en staat in Teruel
Beeld: voorbeeldfoto / via canva.com

Oudste olijfboom van Aragón is 1044 jaar oud en staat in Teruel

Hoge bomen vangen veel wind, zegt men weleens. Maar af en toe komen ook de oudste exemplaren in de kijker te staan. In Las Parras de Castellote (Teruel) in Aragón raakte bekend dat de oudste olijfboom maar liefst 1044 jaar oud is.

De ontdekking kwam er dankzij het project Olivas Centenares, dat in Aragón alle olijfbomen in kaart brengt die meer dan een eeuw oud zijn. In de hele provincie werden er vijf exemplaren gevonden die meer dan 9 eeuwen tellen, en 2 die zelfs het millennium voorbij zijn.

Het exemplaar in Las Parras de Castellote zou 1044 jaar geleden geplant zijn. De omtrek aan de voet van de boom is 15,3 meter. De kruin heeft een oppervlakte van 56 vierkante meter, en wanneer je om de stam heen wil op een hoogte van 1,3 meter heb je een koord van 5,6 meter nodig.

De eigenaar van de boom, Carlos Pedro, wil dat die gecatalogiseerd wordt als arbol singular (unieke boom) om hem beter te beschermen. Ondanks de leeftijd van de boom is die nog steeds erg gezond. Onlangs werd er nog gesnoeid en groeiden de takken goed terug. 

De olijfboom is trouwens omgeven door een aantal gelijkaardige exemplaren. Het zijn allemaal bomen die de vreselijke vrieskou van februari 1956 overleefden. Toen stierven een hele hoop van de oudste olijfbomen in de provincie.

De leeftijd van de boom werd trouwens vastgesteld middels aan koolstofanalyse van een paar dode stukjes hout en door de studie van de jaarringen in een aantal van de hoofdtakken.

Ga naar de inhoud