Search
menu
Search

Overzicht resterende nationale feestdagen in Spanje 2023

Overzicht resterende nationale feestdagen in Spanje 2023
Beeld: via canva.com

Overzicht resterende nationale feestdagen in Spanje 2023

De laatste nationale feestdagen waren op 8 december met de Inmaculada Concepción en op 6 december met de Día de la Constitución Española. Deze dagen waren twee van de 8 feestdagen die in heel Spanje gelden en niet verwisseld mogen worden door de regionale overheden in de autonome regio’s. Maar wat zijn de volgende of resterende nationale feestdagen dit jaar?

2023 heeft officieel 14 nationale feestdagen, wat er 4 meer zijn dan in 2022. 8 feestdagen gelden voor heel Spanje en mogen niet veranderd worden door de regionale overheden in de autonome regio’s. Bij deze nationale feestdagen moet je nog de autonome/regionale en lokale feestdagen optellen. Maar wat zijn de volgende feestdagen in Spanje?

25 december – Natividad del Señor

In Nederland en België staat 25 december synoniem voor eerste kerstdag, iets wat niet in Spanje geldt want men kent geen tweede kerstdag. De ‘Natividad del Señor’ is de dag van de geboorte van Jezus volgens Lucas 2, het bekendste kerstverhaal waarbij het kerstfeest een herinnering is aan de geboorte van Jezus. 

Weliswaar zijn er nog mensen die naar de kerk gaan op die dag, maar in Spanje wordt deze dag gevierd met familie en/of vrienden waarbij de belangrijkste maaltijd de warme en zeer uitgebreide lunch is. Deze maaltijd volgt op de ‘nochebuena’ wat gevierd wordt op 24 december waarbij het diner het belangrijkste is in Spanje.

Andere speciale dagen zijn:

22 december – El Gordo kerstloterij

Op deze dag wordt er weliswaar gewoon gewerkt door de meeste mensen, maar het is ook de dag dat overal de televisie aanstaat om naar de El Gordo loterij te kijken. Het gaat echter niet alleen om de trekking zelf, maar de hele dag worden blije mensen gefilmd die prijzen gewonnen hebben. Wie weet wordt jij ook wel gefilmd als je meedoet en iets wint.

26 december – San Esteban (Sant Esteve)

De Diada de Sant Esteve wordt alleen gevierd in de autonome regio’s Catalonië, Valencia regio en Balearen waardoor het lijkt alsof deze regio’s een eerste (25) en tweede (26) kerstdag hebben, maar dat is dus niet zo. Sant Esteban is in het Nederlands Stefanus of Sint-Stefaan, een martelaar van het christendom. 26 december is de naamdag van Sint-Stefanus.

Waarom men in Catalonië, de Balearen en in mindere mate in de Valencia regio op 26 december ook een vrije dag heeft, heeft te maken met de functionaliteit van het (vroeger te voet) terugkeren na de vrije dag 25 december die men bij de familie doorbracht. In Catalonië en op de Balearen is het traditie dat de familie tijdens de lunch samenkomt om de maaltijd te nuttigen. Andere namen voor Sant Esteve zijn ‘Segon dia de Nadal’ in de Valencia regio of ‘Segona Festa de Nadal’ of ‘Mitjana Festa’ op de Balearen eilanden.

28 december – Día de los Santos Inocentes

28 december is GEEN officiële feestdag in Spanje, maar het wordt wel min of meer gevierd. Onder andere op de Spaanse televisie worden speciale programma’s uitgezonden op de ‘onschuldige kinderen’, een 1 april dag met grappen en grollen. Want in Spanje wordt geen 1 april maar 28 december gevierd. Ben je dus een grappenmaker, dan is 28 december jouw dag in Spanje.

31 december – Nochevieja

Net zoals overal staat de avond van 31 december in het teken van de jaarwisseling. Traditioneel wordt deze op de Spaanse televisie uitgezonden vanaf de Puerto del Sol, het middelpunt van Madrid en heel Spanje. Alle grote landelijke tv-kanalen zijn daar aanwezig en laten hun bekendste presentatoren en presentatrices de aftelling vertellen. Het is een groot feest dat in Spanje twee keer gevierd wordt: een keer op het Spaanse vasteland en de Balearen, en een keer op de Canarische Eilanden vanwege het tijdsverschil.

Ga naar de inhoud