Dit is waarom men 90 km/u op de secundaire wegen moet rijden in Spanje

Dit is waarom men 90 km/u op de secundaire wegen moet rijden in Spanje
Beeld: DGT

Dit is waarom men 90 km/u op de secundaire wegen moet rijden in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 29 januari zullen de snelheden op de secundaire wegen in Spanje met 10 km/uur naar beneden gaan van de huidige 100 km/u naar 90 km/u. Niet iedereen is daar even blij mee maar de Spaanse verkeersdienst DGT is een campagne op internet gestart om aan te geven waarom men deze beslissing heeft genomen.

Onder de noemer en hashtag #MejosMasDespacio ofwel #BeterMinderSnel is de Dirección General de Tráfico (DGT) een campagne gestart om uit te leggen waarom automobilisten op secundaire wegen (carreteras secundarias) vanaf 29 januari 90 km/u moeten gaan rijden, 10 km/u minder dan de huidige 100 km/u.

In onderstaande video is te zien dat een auto die 90 km/u rijdt 70 meter nodig heeft om stil te staan na het remmen terwijl dat 84 meter is als men 100 km/u rijdt. Die 14 meter minder kan veel mensenlevens sparen, aldus de DGT met de slogan “14 metros de nada son una gran diferencia”.

Voor personenwagens en motoren zal de snelheid in plaats van de huidige 100 km/u vanaf 29 januari 90 km/u gaan worden terwijl bestelbussen, vrachtwagens en bussen niet harder mogen rijden dan 80 km/u.

Alleen op wegen waarbij een fysieke afscheiding is tussen de weghelften zal nog 100 km/u gereden mogen worden, tenzij anders aangegeven omdat het om een gevaarlijke weg gaat. Op alle andere wegen die bestaan uit een rijstrook zonder fysieke afscheiding tussen de weghelften zal de maximum snelheid dus verlaagd gaan worden.

Volgens de DGT gaat het om 7.000 km aan wegen die bekend staan als secundaire wegen wat nog geen 5% is van de totale 165.000 km aan wegen die in Spanje te vinden zijn. De DGT gaat er echter wel vanuit dat met het verlagen van de maximumsnelheid op de secundaire wegen het aantal dodelijke verkeersongevallen met 10% zal afnemen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.