skip to Main Content
Dit is waarom men 90 km/u op de secundaire wegen moet rijden in Spanje
DGT

Dit is waarom men 90 km/u op de secundaire wegen moet rijden in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Vanaf 29 januari zullen de snelheden op de secundaire wegen in Spanje met 10 km/uur naar beneden gaan van de huidige 100 km/u naar 90 km/u. Niet iedereen is daar even blij mee maar de Spaanse verkeersdienst DGT is een campagne op internet gestart om aan te geven waarom men deze beslissing heeft genomen.

Onder de noemer en hashtag #MejosMasDespacio ofwel #BeterMinderSnel is de Dirección General de Tráfico (DGT) een campagne gestart om uit te leggen waarom automobilisten op secundaire wegen (carreteras secundarias) vanaf 29 januari 90 km/u moeten gaan rijden, 10 km/u minder dan de huidige 100 km/u.

In onderstaande video is te zien dat een auto die 90 km/u rijdt 70 meter nodig heeft om stil te staan na het remmen terwijl dat 84 meter is als men 100 km/u rijdt. Die 14 meter minder kan veel mensenlevens sparen, aldus de DGT met de slogan “14 metros de nada son una gran diferencia”.

Voor personenwagens en motoren zal de snelheid in plaats van de huidige 100 km/u vanaf 29 januari 90 km/u gaan worden terwijl bestelbussen, vrachtwagens en bussen niet harder mogen rijden dan 80 km/u.

Alleen op wegen waarbij een fysieke afscheiding is tussen de weghelften zal nog 100 km/u gereden mogen worden, tenzij anders aangegeven omdat het om een gevaarlijke weg gaat. Op alle andere wegen die bestaan uit een rijstrook zonder fysieke afscheiding tussen de weghelften zal de maximum snelheid dus verlaagd gaan worden.

Volgens de DGT gaat het om 7.000 km aan wegen die bekend staan als secundaire wegen wat nog geen 5% is van de totale 165.000 km aan wegen die in Spanje te vinden zijn. De DGT gaat er echter wel vanuit dat met het verlagen van de maximumsnelheid op de secundaire wegen het aantal dodelijke verkeersongevallen met 10% zal afnemen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Ik vindt de altijd maar weer opkomende redenering dat wetten, en het overtreden ervan, die door middel van boetes gehandhaaft worden geld klopperij van de overheid zouden zijn zo’n onzin… dat slaat gewoon nergens op.
  Elk normaal redenerend mens weet dat een maatregel die bestemt is om geld mee te verdienen niet erg slim is als dezelfde maatregel de mensen er probeert van te weerhouden het geld uit te geven…..

  Verkeerswetten zijn er gewoon om te zorgen dat we met zijn allen veiliger zijn, het millieu minder belast wordt, de doorstroming beter wordt en de verkeers aso’s gestraft worden.

  Een elk die het als verkapte belasting ziet is gewoon niet goed wijs.

 2. Ze kunnen beter meer op drank gaan controleren
  Als ik zie hoeveel mensen hier met drank achter het stuur kruipt en daarna 40km per uur gaat rijden en gewoon een gevaar op de weg is .
  Of de oudere boertjes die niks zien omdat hun bril nog uit 1950 dateert .
  Denk dat dat een beter alternatief is voor de veiligheid

 3. ¿ Vraag me af waarom een kleine lichte bestelwagen waar er velen van rijden, die zo groot is als een gewone auto (toeristen auto zoals ze dat noemen) maar 80km/u mag rijden ?
  Ook zijn er lichte vrachtwagens die een gewone personen wagen is. ¿ Mag die dan ook maar 80km/u ze zijn even groot ?

  1. op de auto papieren staat vermeld of toerismo of industrial is
   bijvoorbeeld furgon. Dan mag je dus maar 80 rijden. Wel staan de controle cameras normaal gezien zo ingesteld dat ze pas flitsen als je meer dan 90 rijdt. Maar als ze dan zien dat je een bus hebt ipv een auto krijg je een hogere boete doordat je maar 80 mag rijden

  1. Mar, ik heb geen idee waar jij rijdt, maar in de omgeving van Malaga gebeurt het nogal eens dat je het gevoel hebt dat ze op je trekhaak meeliften……

  1. 100 km p u is ruim 28 meter per seconden. Daarom vind ik het achterlijk dat soms in woonwijken 50 km p u is toegestaan, ofwel 14 meter per seconde. Als een kind opeens de weg oprent en je reageert snel (binnen 1 seconde remmen) dan rijd je dus eerst 14 meter met 50 km p u op het kind af en dan pas gaan de remmen erop. Na gelang weg- banden kwaliteit staat u stil na ongeveer 25 á 30 meter. Dus mijn standpunt 30 km per uur in de woonwijken.

 4. Draaid enkel om geld (boetes) laat ze allemaal 10 km / u rijden dan heb je 90 procent minder ongevallen of liever 0 km/u geen ongevallen want als je de spaanse krant leest vanwege ongevallen op de N wegen is het meestal onervarenheid van de rijder in bochten enz en natuurlijk drugs dronken ik zie hier als het regent ik zeg wel als de spanjaarden rijden geen km/u trager
  kijk maar eens naar hun banden zijn net sliks

 5. Het financiële aspect achter de maatregel is ook niet onbelangrijk. Door de radarmarge reed iedereen op die wegen voorheen 110 km/h, zonder dat dit een boete opleverde, bij dezelfde snelheid krijg je na 29 januari een boete van 200 euro. De staatskas wordt straks dus flink gespekt door deze maatregel.

  Verder waren de N-wegen voorheen een alternatief voor tolwegen, nu worden ze dat een stuk minder. En de volgende maatregel die men wil invoeren is het op alle snelwegen heffen van tol, zo’n snelheidsverlaging op de alternatieve wegen is dus ook een kwestie van vooruitregeren, zodat men straks wel tol moet betalen omdat er geen alternatief meer voorhanden is.

  Leuker kunnen ze het niet maken, maar wel flink duurder.

  1. Beste Anton,
   Als de afstand 100 km is die je moet rijden, dan is de tijdwinst met 100 km.pu.
   ten opzichte van 90km.pu. als er geen vertragingen zijn 5 min. Wat doe jij met die 5 min? Ook voor jou veiligheid. Frankrijk heeft onlangs de snelheid op soortgelijke verlaagd naar 80km.pu. Zou hier ook nog beter zijn.
   Cor

 6. Vraag mij af of dit gegeven de afgelegde remweg is met de reactiesnelheid bij of tijdens het remmen. Want dit is ook van belang bij de omstandigheden zoals regen, mist, ijzel, overzicht van de weg en het verkeer zelf. Hoe of wat is de conditie van de chauffeur Want zelfs bij 20 Km kan je aardig doorglijden.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken