Kleine aardbeving van 2,9 op Richter schaal in Gerona

Kleine aardbeving van 2,9 op Richter schaal in Gerona
Beeld: 123rf

Kleine aardbeving van 2,9 op Richter schaal in Gerona

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GERONA – De inwoners van een deel van de provincie Gerona hebben het wellicht gevoeld, een aardbeving met een kracht van 2,9 op de schaal van Richter. Deze aardbeving vond plaats op zondag 13 januari om 14.39 uur, een tijd dat veel Spanjaarden aan tafel zitten voor de middagmaaltijd.

Het epicentrum lag volgens het Spaanse Geografische Instituut (IGN) bij de Catalaanse gemeente Meranges, niet ver weg van de grens met Frankrijk en van de grotere gemeente Puigcerdà. Deze kleine beving kan gevoeld zijn door de inwoners van de dorpen Mernages, Guils de Cerdanya, Ger of Bolvir.

Het is niet bekend op welke diepte en hoelang deze lichte beving plaatsvond maar de kans is groot dat vanwege het tijdstip inwoners iets gevoeld hebben van de beving als is het vanwege de lage kracht moeilijk.

Aardbevingen die minder hevig zijn worden echter vaak ook niet opgemerkt maar de plaats van deze nieuwe aardbeving is ongebruikelijk omdat daar niet zo heel veel bevingen worden geregistreerd. Toch hebben er alleen al de laatste uren in dit gebied 4 aardbevingen plaatsgevonden, allen met een lage intensiteit. Op 15 augustus 2018 had men hier ook te maken met een beving van 2,7 op de schaal van Richter.

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Overigens kunnen degene die de aardbeving wel gevoeld hebben meedoen met een enquête van het IGN om zo meer te weten te komen over dit soort natuurlijke waarnemingen en de ervaringen van de inwoners.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.