Merendeel van de Spanjaarden zal in 2030 obees zijn

Merendeel van de Spanjaarden zullen in 2030 obees zijn
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Onderzoekers van het Hospital del Mar in Barcelona hebben uitgerekend dat in 2030 tenminste 80% van de Spaanse mannen en 55% van de Spaanse vrouwen obesitas zullen hebben. Dit overgewicht, zwaarlijvigheid, vetzucht, corpulentie of dikheid (wat synoniemen zijn) zal de Spaanse gezondheidsdienst zo’n 2 miljard euro per jaar extra gaan kosten.

In het onderzoek hebben de experts van het Catalaanse ziekenhuis de gegevens van meer dan 300.000 personen onderzocht. Deze personen hadden toestemming gegeven om hen gedurende de jaren 1987 tot 2014 te volgen. Aan de hand van die gegevens kan men voorspellingen doen voor 2016 en 2030.

Als deze voorspellingen van de experts uit komen zullen in het jaar 2030 meer dan 27 miljoen inwoners van Spanje obesitas hebben waarbij dit met name bij de mannen veel zal voorkomen met 80% gevolgd door de vrouwen met 55%.

Tijdens de jaren 1987-2014 steeg het aantal mannen met overgewicht 0,28% en vrouwen 0,10% maar mannen met obesitas steeg met 0,50% en vrouwen met obesitas met 0,25%.

Mensen met een queteletindex of body mass index (BMI) hoger dan 30 kg/m2 worden als obees beschouwd. De BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van de lengte in meters. Zwaarlijvigheid is bij wilde dieren vrij zeldzaam, maar niet ongewoon bij mensen en bij huisdieren, die vaak overvoed zijn en te weinig bewegen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

14
Reageer op dit artikel

8 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Loes

Ik woon nu 5 weken in Spanje en idd. Alles is veel zo enter Dan ik few end Ben!
Mijn hi due kregen Altijd karnemelk in Holland en dat is hier niet te Krijgen voor sovereign ik gezien heb!
Ik Bedankt toen dat ik drinkyogurt en gewonnen yogurt bij Elkhaar doe Dan Lijst dat op karnemelk, maar het resultaat is dat Er geen zure yogurt is te Krijgen!
Zelfs het brood smaakt zoet.

Loes

Sorry voor mijn berichtje want ik heb vandaag voor het eerst Internet maar het werkt nog niet perfect!

D

Inderdaad kijk maar eens naar de kinderen op de basis scholen etc. Die zijn bijna allemaal te stevig. Terwijl als ik dat vergelijk met 25 jaar geleden toen ik op de basis school zat, waren er van de 31 leerlingen maar 3 die steviger waren dan normaal, en niet dik. Tegenwoordig zijn ze stevig en dik en maar een paar die normaal zijn. Dat zegt al genoeg. Kijk hier naar de scholen en kinder opvang, hier trakteren ze met slagroom taarten als de kinderen jarig zijn. In Nederland is dit al lang verboden en mogen ze alleen gezonde dingen trakteren.… Lees verder »

Costa blanca

Ojéé lieve mensen,
eerst lezen we dat de mensen in Spanje het oudst gaan worden in Europa en nu dit tragische bericht

Als ik het goed begrijp is obees dus helemaal niet zo ongezond. Lekker eten en drinken dus maar om allemaal met overgewicht oud te worden hier in Spanje.

maclaren0@gmail.com

en wat ook niet goed is dagelijks olijf olie met de liters kopen ze die in denk aan je collestrol

Feike

Olijfolie is juist heel erg goed om het slechte cholesterol LDL te verlagen en het goede cholesterol in je licha te verhogen.
Dus liever geen foute info doorgeven en snel op olijfolie overgaan.

Juan74

Dan wel de extra-virgin nemen, daar zit de goede cholesterol in.

b.valkier@hotmail.com

Slechte drink,eet en slaap gewoontes in de ochtend uren zitten ze al aan de alcoholische drank het ontbijt nuttigen ze pas rond 10 uur in de ochtend met veel vet producten rond 14.00 uur gaan de scholen uit en gaan ze lunchen met een warme maaltijd en gaan ze siesta houden van 2 uurtjes gaan rond 21.00 uur pas aan hun diner beginnen met veel vet producten bij elke maaltijd zitten wel alcohoische dranken bij en ploffen daarna op de bank en gaan de nachtrust tussen 00.00en 01.00 uur in de nacht beginnen ook de jongeren doen hier aan mee… Lees verder »

Juan74

Wat er daarnaast nog aan de hand is, kijk eens hoeveel snoepwinkels in kiosko´s er zijn in een gemiddeld dorp. Om 18.00 nemen ze een snack, veel ouders verplichten hun kinderen dan iets te eten, ook al zitten die nog vol van de lunch. Vaak zie je al kleine kinderen rond die tijd met een grote zak chips zitten of lopen, fris drinken erbij of andere zoetigheid. En hoeveel pubers er niet aan die vieze energie drankjes zitten…Monster, Red Bull…dat zouden ze echt direct moeten verbieden! Dat is puur gif. Specialisten zeggen over bijvoorbeeld Red Bull, dat als je dat… Lees verder »

Joan

Kan me er iets bij voorstellen. Ik ben een enorme zoetekauw, maar zelfs voor mij is vrijwel alles hier veel te zoet. Het is een enorme zoektocht in de supermarkt om. buiten het vers, suikervrij spul te kopen. Gebak, koek yoghurt, brood, drankjes enz.. je kan het zo gek niet verzinnen of er zit enorm veel suiker in

leo

Ik ziet nu al meer dikke jonge meiden dan slanke jonge meiden, of ze zijn met zo´n dikke reet geboren. 20 jaar terug was dat nog heel anders toen waren de meeste Spaanse jonge dames nog mooi.

F. van Oostveen

Ik hecht weinig waarde aan zulke voorspellingen. Ze gaan uit van een lineair verband dat zich eindeloos voortzet. Dat is in de praktijk meestal niet het geval.
Overigens is het voorspellingen doen voor 2016 niet zo moeilijk omdat dat reeds in het verleden ligt.

Heere

Beste vrienden,wel goed lezen wat er staat! Ik zie verscheidenr mensen die bijna altijd wel een commentaar hebben maar die vaak gewoon wat roepen. Als je het artikel leest, dan staat er : “als de voorspellingen uitkomen dan….” En dat is heel wat anders. Ten tweede geloof ik dat je zo’n onderzoek ook moet zien als een waarschuwing aan bevolking ,dat als mensen op dezelfde manier blijven consumeren het gevolgen heeft voor de gezondheid op oudere leeftijd. Ik vond de voorspelling die laatst gedaan was veel dubieuzer .Namelijk dat inwoners van Spanje in 2060 het oudste van de wereld zouden… Lees verder »

Michel

+1

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.