Merendeel van de Spanjaarden zal in 2030 obees zijn

Merendeel van de Spanjaarden zullen in 2030 obees zijn
Beeld: 123rf

Merendeel van de Spanjaarden zal in 2030 obees zijn

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Onderzoekers van het Hospital del Mar in Barcelona hebben uitgerekend dat in 2030 tenminste 80% van de Spaanse mannen en 55% van de Spaanse vrouwen obesitas zullen hebben. Dit overgewicht, zwaarlijvigheid, vetzucht, corpulentie of dikheid (wat synoniemen zijn) zal de Spaanse gezondheidsdienst zo’n 2 miljard euro per jaar extra gaan kosten.

In het onderzoek hebben de experts van het Catalaanse ziekenhuis de gegevens van meer dan 300.000 personen onderzocht . Deze personen hadden toestemming gegeven om hen gedurende de jaren 1987 tot 2014 te volgen. Aan de hand van die gegevens kan men voorspellingen doen voor 2016 en 2030.

Als deze voorspellingen van de experts uit komen zullen in het jaar 2030 meer dan 27 miljoen inwoners van Spanje obesitas hebben waarbij dit met name bij de mannen veel zal voorkomen met 80% gevolgd door de vrouwen met 55%.

Tijdens de jaren 1987-2014 steeg het aantal mannen met overgewicht 0,28% en vrouwen 0,10% maar mannen met obesitas steeg met 0,50% en vrouwen met obesitas met 0,25%.

Mensen met een queteletindex of body mass index (BMI) hoger dan 30 kg/m2 worden als obees beschouwd. De BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van de lengte in meters. Zwaarlijvigheid is bij wilde dieren vrij zeldzaam, maar niet ongewoon bij mensen en bij huisdieren, die vaak overvoed zijn en te weinig bewegen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.