De onzekere toekomst van het winkelcentrum Maremagnum in Barcelona

De onzekere toekomst van het winkelcentrum Maremagnum in Barcelona
Beeld: 123rf

De onzekere toekomst van het winkelcentrum Maremagnum in Barcelona

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – 35 jaar geleden op 17 oktober 1986 werd Barcelona tot de plaats gekozen waar de Olympische Spelen van 1992 gehouden zouden worden. Dankzij die Olympische Spelen werd Barcelona omgetoverd tot een moderne stad en werden er veel bouwprojecten gestart waaronder het Maremagnum winkelcentrum in Port Vell.

Maar het ooit sprankelende winkelcentrum aan het einde van de houten beweegbare brug Rambla de Mar op de Moll d’Espanya ligt er steeds meer verlaten bij met een IMAX filmtheater dat al jaren gesloten is, een Aquarium waar steeds minder mensen te zien zijn en een winkelcentrum waar steeds meer winkels sluiten vanwege het gebrek aan klanten.

Maremagnum, de jachthaven, het Aquarium, het Imax theater en bioscopen vormden onderdeel van het plan ‘Barcelona ponte guapa’ waarbij de Catalaanse stad een make over kreeg en in plaats van met de rug naar de zee te staan nu de zee met open armen ontving.

Succes maar …

Gedurende meer dan 20 jaar werd de Moll d’Espanya druk bezocht door inwoners van de stad maar meer nog toeristen en in de weekenden families. Maar nu ligt alles er verlaten bij. 

Het IMAX Port Vell theater was het eerste IMAX theater van Spanje en werd gebouwd in 1995. Dit werd het boegbeeld van dit deel van de moderne stad maar deze werd in 2014 definitief gesloten, net zoals de andere IMAX theaters in Madrid, Valencia en op Mallorca.

De toekomst van het IMAX theater gebouw is bekend want men heeft besloten het enorme gebouw af te breken. Er is echter nog geen datum bekend en ondertussen blijft het er leeg en verlaten uitzien met als detail dat veel toeristenbussen juist voor dit IMAX theatergebouw stoppen om de dagjesmensen ‘los te laten’.

Maar na de sluiting van het IMAX filmtheater sloot in 2015 ook de Cines Maremagnum bioscoop wat net zoals het IMAX een grote trekpleister was voor met name inwoners van de stad. 

mondo, Barcelona 2013

Maremagnum

En dan het Centro Comercial Maremagnum, ooit een van de populairste winkelcentra van de stad. Ook de toekomst van het winkelcentrum is onzeker omdat er steeds meer winkels gesloten zijn.

Net zoals het IMAX, het Aquarium en de bioscoop werd het winkelcentrum in 1995 geopend en stond het met name bekend als een winkelcentrum overdag maar in de avonduren vanwege de vele bars en discotheken. Maar er waren veel vechtpartijen en zelfs een moord waarna Maremagnum niet meer hip was.

Daarna kreeg het winkelcentrum een make over met veel hippe kledingwinkels van bekende merken met bars en restaurants en stond Maremagnum vooral bekend omdat dit winkelcentrum ook op zondag open was.

Een van de grootste winkels die het winkelcentrum verliet was H&M dat in 2020 de winkel sloot en aangaf dat Covid daar niets mee te maken had maar meer een zaak was van herstructurering van winkels.

Op dit moment is de bovenste verdieping van het winkelcentrum nagenoeg leeg met gesloten ‘persianas’ ofwel rolluiken. In 2012 kreeg dit deel van het centrum de naam ‘La Terraza’ om het om te toveren tot een plaats waar men onder genot van een drankje of hapje kon genieten van het uitzicht op zee en de stad. Dit werd echter nooit een succes.

maremagnum
Beeld: Freepik

Toekomst

Zoals eerder al aangegeven hebben het Maremagnum winkelcentrum en de daarnaast gelegen gebouwen een onzekere toekomst. Bekend is dat het IMAX theater wordt gesloopt maar wat gaat er gebeuren met het winkelcentrum of de gesloten bioscoop? 

Wat betreft het Aquarium is bekend dat dit nog tot in ieder geval 2039 zal blijven, dat wil zeggen men heeft het contract verlengd tot dat jaar. In 2020 vierde het Aquarium middenin het Covid-jaar het 25-jarig bestaan.

Het internationale bedrijf Time Out heeft daarnaast al aangegeven interesse te hebben in het winkelcentrum om het om te toveren tot ‘Time Out Markets’ zoals men ook al heeft in New York, Miami, Chicago, Londen, LIssabon en Dubai. 

Het gaat om een gastronomische en culturele markt dat in het huidige Maremagnum moet komen en wat zeker een aanwinst zal zijn voor de stad Barcelona.

Ga naar de inhoud