Bergen vuilnis ontsieren de straten van Salt in de provincie Girona

Bergen vuilnis ontsieren de straten van Salt in de provincie Girona
Beeld: RTVE / screenshot video

Bergen vuilnis ontsieren de straten van Salt in de provincie Girona

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

GIRONA – Na 20 dagen staking door de ophaaldiensten van het vuilnis, is de situatie in de Catalaanse gemeente Salt onhoudbaar aan het worden. De buurtbewoners eisen dringend een oplossing.

32.000 inwoners telt de gemeente Salt in de Catalaanse provincie Girona. Ze moeten zich ondertussen dagelijks een weg banen door hopen vuilnis met een walgelijke stank. Al sinds kerstmis staken de werknemers van het bedrijf Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) Medio Ambiente, dat gewoonlijk het vuilnis ophaalt. 

De werknemers van Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) Medio Ambiente klagen dat een hernieuwd akkoord met de directie omtrent uren, lonen en tijdelijke contracten stuk gelopen is. De drie bemiddelingen die ze in de 20 dagen probeerden zijn mislukt. Personeel en directie staan nog steeds lijnrecht tegenover elkaar.

Op 29 december 2021 diende het gemeentebestuur een klacht in tegen het bedrijf omwille van het veroorzaken van publieke gezondheidsrisico’s. Doordat langer dan twee weken het vuilnis niet werd opgehaald, puilen de containers uit. De gemeente dreigt met boetes tot 100.000 euro en met het aannemen van een ander ophaalbedrijf. Het bedrijf haalde daarop ophalers uit andere steden als Manresa of Mataró naar Salt.

Ook rond de vuilbakken is de situatie schrijnend. De omgeving ligt bezaaid met vuilnis. Tussen de organische resten vindt men matrassen, toiletten en zelfs koelkasten. Aanvankelijk was er bij een deel van de bevolking begrip voor de staking, maar de situatie op straat heeft dat begrip doen afnemen. 

Zopas kwam ook aan het licht dat de ophalers tussen de 1.600 en 2.300 euro per maand verdienen. Er klinken nu stemmen dat dat wel degelijk een goed loon is naar Spaanse normen en de staking dus eigenlijk niet correct is. De gemeente en het bedrijf werken naarstig verder aan een oplossing vooraleer het risico nog groter wordt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.