Slechts twee Spaanse dorpen op de WTO-lijst ‘Best Tourism Villages’ 2021

Slechts twee Spaanse dorpen op de WTO-lijst ‘Best Tourism Villages’ 2021
Beeld: Morella / Freepik

Slechts twee Spaanse dorpen op de WTO-lijst ‘Best Tourism Villages’ 2021

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De World Tourism Organization (WTO) heeft een lijst samengesteld met daarop 44 dorpen in 32 landen die een plaats hebben verdiend tussen de ‘Best Tourism Villages’. In de 2021-editie staan slechts twee Spaanse dorpen op die lijst, een is waarschijnlijk bij veel lezers bekend maar de andere praktisch niet.

Het initiatief ‘Best Tourism Villages’ werd door WTO gelanceerd om de rol van toerisme bij het beschermen van plattelandsdorpen, samen met de landschappen, natuurlijke en culturele diversiteit en de lokale waarden en activiteiten, waaronder lokale gastronomie te vergroten.

In 2021 kregen in totaal 44 dorpen uit 32 landen in de vijf wereldregio’s een eervolle vermelding en erkenning. Deze dorpen onderscheiden zich allemaal door hun natuurlijke en culturele hulpbronnen, evenals door hun innovatieve en transformerende acties en hun inzet voor de ontwikkeling van toerisme in overeenstemming met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. De dorpen zijn beoordeeld door een onafhankelijke adviesraad op basis van een reeks criteria zoals HIER vermeld.

De lijst wordt aangevoerd door Bekhova in de Rusland gevolgd door Bkassine (Libanon), Bojo (Filipijnen), Caspalá (Argentinië) en Castelo Rodrigo (Portugal). Spanje staat op de lijst met Morella (Castellón, Valencia regio) en Lekunberri (Navarra).

Morella

Morella

Het dorp Morella ligt in het noorden van de provincie Castellón in de Valencia regio en is onder andere te bereiken in een rechte lijn vanuit Peñiscola aan de Costa del Azahar. Het dorp ligt op bijna 1.000 meter hoogte (984m) en het kan er goed koud zijn met sneeuw maar ook erg warm. De oude dorpskern is omringd door een middeleeuwse muur met zestien torens terwijl in het midden hoog boven het oude deel van het dorp een groot kasteel staat. Sinds 2013 staat Morella op de lijst Los Pueblos más bonitos de España terwijl Morella ook een plaats heeft op de UNESCO-werelderfgoedlijst. 

Baraibar, Valle de Larraun.  Navarra.

Lekunberri

Het bij de meeste lezers onbekende Lekunberri ligt in de autonome regio Navarra en de naam betekent in het Baskisch ‘goede nieuwe plek’. Het historische centrum is goed bewaard gebleven, iets wat ook Ernest Hemingway wist te waarderen tijdens zijn bezoek aan Lekunberri.  

De World Tourism Organization (WTO) is gevestigd in Madrid en is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties (VN) die zich bezighoudt met toerisme. De UNWTO is een belangrijk, wereldwijd orgaan met betrekking tot het verzamelen en vergelijken van statistische informatie over internationaal toerisme.

Ga naar de inhoud