‘Winter is coming’ in Spanje met sneeuwalarm op veel plaatsen

‘Winter is coming’ in Spanje met sneeuwalarm op veel plaatsen
Beeld: Canva

‘Winter is coming’ in Spanje met sneeuwalarm op veel plaatsen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eindelijk lijkt het erop dat veel delen van Spanje te maken krijgen met winterweer zoals dat hoort in deze tijd van het jaar. Tot nu toe worden hoge temperaturen gemeten op veel plaatsen, en vooral langs de Middellandse Zeekust, op de Balearen en natuurlijk de Canarische Eilanden. Maar daar komt vanaf dit weekend een einde aan met een koufront dat over het land zal trekken en zorgt voor wind, lage temperaturen en sneeuw, op veel plaatsen zelfs veel sneeuw.

Verschillende skistations in Spanje hebben de afgelopen weken moeten sluiten vanwege een gebrek aan sneeuw, maar daar lijkt de komende dagen verandering in te komen. Vooral in het noorden van Spanje wordt veel tot heel veel sneeuw verwacht waarbij ook de temperaturen tot ver onder het vriespunt zullen komen. Deze weersverandering start in feite op zondag en zal tot tenminste volgende week doorgaan.

Zondagochtend kan het sneeuwen in de Pyreneeën, het Cantabrische gebergte, de bergen van de provincie León, grote delen van de provincie Burgos en in de provincie Soria en in de regio La Rioja. In de middag kan er ook sneeuw vallen in de rest van het Iberisch Systeem en ook in de hoge delen van het Centraal Systeem, hoewel er op centrale punten hoogstens 2-3 cm sneeuw kan vallen.

In de eerste 72 uur van deze speciale periode die op zondag begint, kan tot 80 centimeter sneeuw vallen in de Pyreneeën en de Cantabrische bergen. In Leitariegos en Picos de Europa kan er tussen de 60 en 70 centimeter vallen. In de Pyreneeën zal vooral de provincie Huesca te maken krijgen met sneeuwval tot bijna 80 centimeter.

In bijna heel Spanje, op het zuidelijke deel na, zal het koud en onprettig gaan worden vanwege de wind. Dat wil niet zeggen dat het overal op het Spaanse vasteland koud en winderig wordt, maar die kans is wel aanwezig.

Ga naar de inhoud