Search
menu
Search

Mobiele telefoons verboden op scholen op de Balearen

Mobiele telefoons verboden op scholen op de Balearen
Beeld: via canva.com

Mobiele telefoons verboden op scholen op de Balearen

De regionale regering van de Balearen eilanden heeft onlangs een verbod aangekondigd op het gebruik van mobiele telefoons in scholen. Dit artikel bespreekt de details van het verbod, de reacties erop van schooldirecteuren en docenten, en de argumenten voor en tegen zo’n verbod.

Binnenkort kunnen schoolkinderen geen gebruik meer maken van hun mobiele telefoon tijdens de schooltijd op Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera. De Balearen volgen met dit verbod andere regio’s in Spanje zoals Andalusië en Galicië. In afwachting van een landelijk verbod, nemen regionale overheden al hun eigen maatregelen.

Het verbod op mobiele telefoons is bedoeld om de academische prestaties van leerlingen te verbeteren. Volgens de regering heeft het gebruik van telefoons in de klas geleid tot een lagere concentratie en slechtere leerresultaten.

Docenten en schooldirecties pleiten al langer voor zo’n verbod. Zij zien in hun dagelijkse praktijk hoezeer telefoons een negatieve invloed hebben. Leerlingen zijn afgeleid, communiceren met elkaar, en missen belangrijke instructies.

Schooldirecties staan overwegend positief tegenover het verbod, maar plaatsen wel enkele kanttekeningen. Directies zijn blij met de juridische ondersteuning die het verbod biedt. Het geeft hun de bevoegdheid om in beslag genomen telefoons daadwerkelijk in bewaring te houden. Tegelijk wordt het verbod gezien als het afwentelen van een maatschappelijk probleem op scholen. Ouders geven hun kinderen de telefoons, dus zou het probleem bij de wortel moeten worden aangepakt.

Scholen worden met het verbod gedwongen om als een soort politieagenten op te treden. Ze moeten telefoons in beslag nemen en bewaren, en ouders bellen om ze op te komen halen. Dit levert extra werk op en de vraag is of dat wel zal werken in de praktijk.

Feit is dat op veel scholen het meenemen en gebruiken van een mobiele telefoon al niet was toegestaan, maar de leerlingen houden zich daar niet aan. De vraag is of dit officiële verbod van de regionale overheid daar veranderingen zal brengen.

Er zijn natuurlijk voor- en nadelen van een verbod van smartphones op scholen. Laten we eens kijken naar de voordelen, maar ook de nadelen:

Voordelen

  • Betere concentratie en academische resultaten
  • Minder afleiding en onderlinge communicatie tussen leerlingen
  • Docenten kunnen beter orde houden
  • Sociale druk om altijd online te zijn, wordt verminderd
  • Veiligere schoolomgeving zonder risico op cyberpesten

Nadelen

  • Praktische problemen met handhaving voor scholen
  • Risico van verzet van leerlingen
  • Sommige educatieve apps en online tools kunnen niet meer gebruikt worden
  • Ouders hebben geen contactmogelijkheid meer met kinderen onder schooltijd
  • Leerlingen raken mogelijk digitale vaardigheden kwijt
mobiele telefoons scholen
Andalusië beperkt het gebruik van mobiele telefoons op scholen
De beperking van de regionale overheid in Andalusië van mobiele telefoons op scholen zal een impact hebben op zowel scholen als studenten in de regio, maar het doel is om de focus tijdens de les te verbeteren en afleiding door mobiele telefoons te verminderen.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud