Lange celstraffen voor hoofdverdachten in Spaanse “Gürtel” corruptiezaak

Oeps ... foto ontbreekt!

Lange celstraffen voor hoofdverdachten in Spaanse “Gürtel” corruptiezaak

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eindelijk is men tot een beslissing gekomen. Na een jarenlang proces, verzamelen van bewijzen en veel onzekerheden is de kogel door de kerk, of beter gezegd de rechtszaal. De rechtbank in de Comunitat Valenciana heeft de drie belangrijkste verdachten van de wellicht grootste fraude- en corruptie zaak ooit in Spanje genaamd Gürtel, veroordeelt tot celstraffen van 12 en 13 jaar.

Het gaat om de kopstukken Francisco Correa, Pablo Crespo en Álvaro Pérez (ook bekend als El Bigotes) die elk 12 en 13 jaar celstraf kregen opgelegd afgelopen vrijdag. Deze dinsdag wordt uiteindelijk besloten of de verdachten meteen de gevangenis in moeten of niet. De verdachten kregen deze straffen opgelegd vanwege hun betrokkenheid bij de fraude van contracten voor de Feria de Turismo (FITUR) ofwel de Vakantiebeurs in Madrid waarbij er gedurende de jaren 2005, 2006, 2007, 2008 en 2009 flink gesjoemeld werd met de prijzen op de contracten om zo duizenden zoniet miljoenen euro’s winst te maken.

In totaal werden er 11 van de 13 verdachten veroordeeld voor diverse delicten waaronder het verduisteren van overheidsgelden, fraude, corruptie etc. Onder de verdachten die voor korte of langere tijd naar de gevangenis moeten bevindt zich ook “La Perla” ofwel Milagrosa Martínez, de voormalige minister voor Toerisme in de Comunitat Valenciana. Zij moet 9 jaar de cel in terwijl de overige verdachten celstraffen kregen tussen de 1 en 10 jaar. Slechts twee personen, te weten Angélica Such en Juan Bover, zijn vrijgesproken en hoeven niet de cel in.

Overigens is de rechtszaak in het geval van de fraude en malversaties bij de FITUR organisatie slechts een begin. De Gürtel zaak beslaat veel meer meer en gaat van Madrid tot aan Valencia waarbij veel verschillende zaken zijn en er ongetwijfeld nog meer rechtszaken zullen komen.

Gürtel zaak

De zaak-Gürtel is een corruptieschandaal in Spanje waarbij tussen 1999 en 2009 op grote schaal malversaties werden gepleegd. Het justitiële onderzoek naar de zaak heeft meer dan zes jaar geduurd en nog steeds komen er nieuwe feiten boven water. De zaak is vooral van belang vanwege de omvang en de vermeende betrokkenheid van kopstukken van een van de grootste politieke partijen, de centrumrechtse Partido Popular. Door de Spaanse justitie werd aan de zaak de naam Gürtel gegeven. Gürtel is de vertaling in het Duits van de achternaam van een van de hoofdrolspelers, Francisco Correa.

Ex Minister-president José María Aznar nam Francisco Correa tijdens zijn regering aan om partij evenementen voor de PP te organiseren. De vier hoofdrolspelers in het complot-Gürtel zijn Francisco Correa, Álvaro Pérez bijgenaamd El Bigotes, in het Nederlands De Snor, Pablo Crespo Sabarís, tot 1999 secretaris van de PP in Galicië, en Antoine Sánchez, hoofd administratie van de bouwonderneming Catalunya Nord Record en van de investeringsmaatschappij Inversiones Kintamani. Daarnaast werden nog meer bedrijven genoemd, waaronder Easy Concept, Special Events, Diseño Asimétrico en Orange Market. Francisco Correa was bij al deze bedrijven betrokken.

De fraude bestond onder meer uit omkoping van ambtenaren en andere overheidsfunctionarissen voor het verkrijgen van vergunningen en contracten. Vaak ging het daarbij om vergunningen die eerder waren geweigerd, bijvoorbeeld op grond van milieuwetgeving of natuurbescherming. Daarnaast werden steekpenningen uitgedeeld voor het verkrijgen van contracten of eenmalige opdrachten.

Alleen al in de provincie Madrid werden met de betrokken ondernemingen 66 contracten afgesloten met een waarde van 760.717,87 euro. Zeventien politici, allen lid van de Partido Popular, ontvingen tezamen 5,5 miljoen euro aan steekpenningen. Ook de Valenciaanse tak van de PP leek verwikkeld in de corruptiezaak.

Tussen 1999 en 2005 ontvingen PP-raadsleden en politici in totaal 10 miljoen euro aan steekpenningen van zeven verschillende bouwondernemingen. Het is nu nog steeds onduidelijk of een deel van het verduisterde geld weer is teruggevloeid naar de partijkas van de Partido Popular.

Ga naar de inhoud