Documentairemakers Netflix geven vanwege Puigdemont filmprijs terug in Berlijn

Documentairemakers Netflix geven vanwege Puigdemont filmprijs terug in Berlijn
Beeld: Netflix

Documentairemakers Netflix geven vanwege Puigdemont filmprijs terug in Berlijn

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens het filmgala Cinema for Peace in Berlijn kreeg de Netflix documentaire “dos cataluñas” ofwel “Two Catalonias ” een filmprijs maar het evenement werd voor de documentairemakers verpest door een van de genodigden, Carles Puigdemont. Álvaro Longoria stond samen met Puigdemont op het podium om de prijs in ontvangst te nemen maar de aandacht werd door de voormalige regiopremier opgeëist en dat is niet goed gevallen bij Netflix.

Vanwege de eenzijdige politiek getinte uitreiking en vanwege de aandacht die de voormalige regiopremier van Catalonië en voor de Spaanse justitie gevluchte Puigdemont opeiste tijdens de uitreiking om er een separatistische meeting van te maken, hebben de met een prijs beloonde documentairemakers Álvaro Longoria en Gerardo Olivares de filmprijs teruggegeven.

De cineasten wisten dat Puigdemont aanwezig zou zijn maar hen werd verteld dat hij slechts een genodigde zou zijn. Op het moment dat een van de filmmakers (de andere bleef in het hotel omdat Puigdemont aanwezig zou zijn) de prijs in ontvangst zou nemen bevond Puigdemont zich ook op het podium om de prijs uit te reiken en om daarna alle aandacht op te eisen door een toespraak vol met leugens en onwaarheden de Duitse zaal in te sturen, aldus Álvaro Longoria.

Precies omdat Puigdemont aanwezig zou zijn hadden de cineasten met Netflix gesproken die weer met de organisatie van het festival contact zocht om aan te geven dat het geen politieke bijeenkomst mocht worden. Uiteindelijk bleek dat wel het geval te zijn, iets dat volgens de filmmakers in strijd is met de documentaire die juist zo neutraal en onpartijdig mogelijk het Catalonië conflict heeft laten zien.

Daarom hebben Netflix, de productiemaatschappijen Morena Films en Sentido Films en de cineasten Gerardo Olivares en Álvaro Longoria besloten de filmprijs terug te geven omdat ze het niet eens zijn met de wijze hoe het festival verlopen is, het feit dat Puigdemont alle aandacht op heeft geëist en omdat ze niet gelinkt willen worden met de voor de Spaanse justitie gevluchte politicus en zijn leugens en onwaarheden, aldus de filmmakers.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.