De Spaanse chips die een Oscar gewonnen heeft

De Spaanse chips die een Oscar gewonnen heeft
Beeld: Twitter

De Spaanse chips die een Oscar gewonnen heeft

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LA CORUÑA – Antonio Banderas, Pedro Almodóvar en de animatiefilm Klaus kregen afgelopen weekend geen Oscar maar er is toch indirect Spaanse aanwezigheid bij de Oscarwinnaars. Het is een onverwachte maar voor het bedrijf een Oscar trofee met veel gevolgen. We hebben het over de chips van Bonilla a la vista, te zien in de Zuid Koreaanse Oscarwinnaar film ‘Parasite’.

Het zal de meeste mensen niet eens opvallen toen ze de film bekeken maar in een scène is iets Spaans te zien. We hebben het niet over een Osborne stier, flamenco schoenen of jurkje of iets van Gaudi maar over chips ofwel patatas. Op een gegeven moment is er onder een tafel een wit blik met blauwe letters te zien. Dat is van het Spaanse merk Bonilla a la vista.

De chips van Bonilla a la vista wordt gemaakt in de kleine aardappelfabriek Patatas Bonilla in La Coruña, in Galicië. De verrassing was groot bij de 87-jarige Cesar Bonilla, eigenaar en oprichter van de chipsfabriek, toen men hem mededeelde dat zijn chips te zien is in de Zuid Koreaanse film ‘Parasite’.

De verrassing was nog groter toen de chips fabrikant merkte dat de online verkopen plots met 150% of meer stegen. De vraag naar de chips is zo groot dat het familiebedrijf extra personeel heeft moeten aannemen omdat de 115 man personeel de vraag niet aankunnen nadat de productie verdubbeld is.

Normaal gesproken wordt 40 ton van de 550 ton aan chips op jaarbasis verscheept naar Zuid Korea maar dit jaar zal dat veel meer gaan worden. De chips in een blik wordt in meer dan 20 landen verkocht waaronder ook België en Groot Brittannië waar men zegt dat Boris Johnson altijd een blik in zijn kantoor wil hebben staan.

En dat succes is voor de 87-jarige Cesar Bonilla gekomen 60 jaar nadat hij op 20-jarige leeftijd op zijn motor chips verkocht op straat in La Coruña. Cesar zegt dat hij de film nog niet heeft gezien maar wel de foto’s waarop zijn blik met chips te zien is.

Ga naar de inhoud