Niet autochtone Catalanen mogen geen Catalaans praten

Niet autochtone Catalanen mogen geen Catalaans praten
Beeld: Quim Torra & Anna Erra / Twitter

Niet autochtone Catalanen mogen geen Catalaans praten

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Tot stomme verbazing van veel aanwezigen in het Catalaanse parlement op woensdag, wist de burgemeester van Vic met haar, volgens velen racistische en xenofobische, woorden voor veel reacties te zorgen. Anna Erra van de Catalaanse partij JxCAT had het woord en had als idee om personen die er niet Catalaans uitzien of niet in Catalonië geboren autochtone Catalanen niet in het Catalaanse aan te spreken vanwege de verkeerde uitspraak.

Dat deed de burgemeester als onderdeel van de campagne ‘No me cambies la lengua’ maar haar uitleg wordt door velen gezien als racistisch en totaal ongepast. Na haar uitspraak en nadat de Spaanse (en ook Catalaanse) pers er veel aandacht aan gaf, moest de burgemeester op Twitter haar excuses aanbieden omdat veel mensen haar woorden verkeerd geïnterpreteerd hebben. Maar ze heeft gezegd wat ze gezegd heeft en volgens velen zijn er veel JxCAT leden die hetzelfde denken.

In haar tekst sprak ze over ‘por su aspecto físico o nombre no parecen catalanes’ ofwel ‘vanwege het uiterlijk of de naam lijken ze niet Catalaans’ als onderdeel van de hele tekst:

‘Tenemos que concienciar a los catalanes autóctonos de que hay gente nacida fuera que quiere y necesita aprender catalán. Y poner fin a la costumbre muy presente en determinadas zonas del país de hablar siempre en castellano con quien por su aspecto físico o por su nombre no parece catalán’.

Anna Erra zegt dat Catalonië en de Catalanen een groot probleem hebben met de taal omdat de Catalaans-sprekenden automatisch overschakelen naar het Spaans als ze met een buitenlander (of iemand die er niet Catalaans uitziet volgens haar woorden) of iemand die geen Catalaans spreekt praten. En daar moet volgens de separatistische en volgens velen nu ook racistische burgemeester een einde aan komen.

Terwijl op video’s te zien is dat zelfs diverse partijleden van JxCAT met open mond naar haar woorden luisteren, waren er ook veel reacties van de politieke partijen PP, Ciudadanos en PSOE die de woorden van de burgemeester van Vic totaal ongepast vinden waarbij de tekst omschreven werd als xenofobisch en racistisch. Want zo zegt Ciudadanos, de burgemeester spreekt in feite over een ‘Catalaans ras’, iets waar de regiopremier Quim Torra ook al over geschreven heeft in zijn boeken.

Ga naar de inhoud