De AVE hogesnelheidstrein verbinding tussen Madrid en Barcelona bestaat 15 jaar

De AVE hogesnelheidstrein verbinding tussen Madrid en Barcelona bestaat 15 jaar
Beeld: 123rf

De AVE hogesnelheidstrein verbinding tussen Madrid en Barcelona bestaat 15 jaar

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 20 februari 2008 begon een nieuw tijdperk in de verbinding tussen de twee grootste Spaanse steden, Madrid en Barcelona. Het was op die dag 15 jaar geleden dat de eerste AVE-hogesnelheidstrein verbinding tussen Madrid en Barcelona een feit was en dat beide steden plotseling over land in 2 uur en 38 minuten te bereiken waren.

In 15 jaar tijd is het netwerk van AVE-hogesnelheidstreinen flink uitgebreid en inmiddels zijn er ook concurrenten bijgekomen die dezelfde route tussen Madrid en Barcelona rijden. Toch blijft de AVE van de Spaanse spoorwegmaatschappij de grootste aanbieder met in 15 jaar tijd meer dan 140 miljoen reizigers. In 2008 maakten 5,7 miljoen reizigers gebruik van deze AVE-verbinding, maar dat aantal is in 2022 gestegen naar 12,1 miljoen.

In 2008 reden er jaarlijks 18.400 treinen heen en terug, maar dat aantal is inmiddels verhoogd naar 27.900 treinritten. Bij elkaar opgeteld zijn dat 407.000 treinritten in 15 jaar tijd met AVE, Avlo, Avant en Alvia treinen. Als dezelfde reizigers de reis met de auto hadden gemaakt, zou de uitstoot 4,7 miljoen ton CO2 zijn geweest, iets wat is vermeden dankzij het gebruik van elektrische stroom.

Wat is de AVE?

De Alta Velocidad Española (AVE) is de hogesnelheidstrein van Spanje die de afgelopen jaren een revolutie in de manier van reizen door het land heeft veroorzaakt. Met de AVE-treinen kunnen reizigers snel en comfortabel van stad naar stad reizen en hebben ze de mogelijkheid om het land te verkennen zonder zich zorgen te hoeven maken over lange reistijden of vervelende vertragingen.

De eerste AVE-trein werd in 1992 in Spanje geïntroduceerd en sindsdien is het netwerk van de treinen uitgebreid tot meer dan 2.000 kilometer spoorwegen. Het is een van de grootste en geavanceerdste hogesnelheidstrein netwerken ter wereld en biedt een snelle en comfortabele reiservaring voor zijn passagiers.

Met de AVE-treinen kun je bijvoorbeeld van Madrid naar Barcelona reizen in slechts 2 uur en 38 minuten, terwijl de reis met de conventionele trein meer dan 6 uur kan duren. Ook andere populaire bestemmingen, zoals Sevilla, Valencia, Malaga en Zaragoza, zijn gemakkelijk bereikbaar met de AVE-treinen.

De AVE-treinen zijn uitgerust met de nieuwste technologieën en bieden een breed scala aan comfortabele faciliteiten aan boord, waaronder comfortabele stoelen, airconditioning en gratis wifi. Passagiers kunnen ook genieten van een verscheidenheid aan verfrissende drankjes en snacks die aan boord worden verkocht.

Naast het comfort en de snelheid van de reis, is de AVE-trein ook een milieuvriendelijke manier om door Spanje te reizen. Het gebruik van de treinen helpt bij het verminderen van de CO2-uitstoot en vermindert de congestie op de wegen, waardoor het een populaire optie is voor degenen die zich bewust zijn van het milieu en op zoek zijn naar duurzame reis oplossingen.

In conclusie is de AVE-trein een belangrijke toevoeging aan het Spaanse vervoerssysteem en biedt het een snelle, comfortabele en milieuvriendelijke manier om door het land te reizen. Of je nu zakenreizen of toeristische activiteiten onderneemt, de AVE-trein is een uitstekende keuze voor een stressvrije en aangename reiservaring door Spanje.

Ga naar de inhoud