Kleine aardbeving geregistreerd in Almería: hoe normaal is dat in Spanje?

Kleine aardbeving geregistreerd in Almeria: hoe normaal is dat in Spanje?
Beeld: 123rf

Kleine aardbeving geregistreerd in Almería: hoe normaal is dat in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALMERÍA – Na het vreselijke nieuws over de aardbeving in Turkije en Syrië is het even schrikken te lezen dat afgelopen zondag ook Almería werd verrast door een kleine aardbeving. Het epicentrum lag in de buurt van La Mojonera en was licht voelbaar in Roquetas de Mar, El Ejido en Adra. Gelukkig is er geen schade.

Het was het Nationaal Geografisch Instituut die op zondagochtend een aardbeving registreerde in de buurt van Almería. Het epicentrum lag op 14 kilometer van de gemeente La Mojonera, verschillende kilometers onder de zeebodem om precies te zijn. In totaal had de aardbeving een kracht van 3 op de schaal van richter.

Zoals steeds stelt het instituut een enquête ter beschikking van de bevolking. Daarmee hoopt ze de ervaring te horen van mensen die de beving ook effectief gevoeld hebben. Wat ze zelf merkten, welke objecten precies bewogen of wat ze precies aan het doen waren bijvoorbeeld.

Ondanks dat het de laatste dagen kalm was in de regio, waren er de afgelopen maanden vijf aardbevingen van verschillende kracht. 

Elk jaar registreert men tussen de 1.200 en 1.400 aardbevingen op het Iberische Schiereiland. En toch is Spanje geen risicogebied wanneer het op aardbevingen aankomt. Schokken met een kracht hoger dan 5 op de schaal van Richter komen gemiddeld slechts om de 3,5 jaar voor. De aardbevingen in Turkije hadden een kracht van 7,8 en 7,5. De schaal van Richter is geen trapsgewijze graadmeter. Een aardbeving met een schaal van 6 is 30 keer krachtiger dan die met een schaal van 5.

De laatste grote aardbeving in Spanje had een kracht van 7,8. Het epicentrum lag ten Zuidoosten van de Kaap San Vicente. Als gevolg van de schok storten toen enkele gebouwen in Huelva in.

Ga naar de inhoud