National Geographic heeft Aínsa gekozen tot mooiste dorp in Spanje

National Geographic heeft Aínsa gekozen tot mooiste dorp in Spanje
Beeld: SpanjeVandaag

National Geographic heeft Aínsa gekozen tot mooiste dorp in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Er zijn honderden mooie en speciale dorpen in Spanje en elk dorp heeft iets speciaals, maar volgens de experts van National Geographic is er maar één dorp dat als mooiste van de maand februari kan worden omschreven. En dat dorp ligt in de provincie Huesca, in de autonome regio Aragón en niet ver weg van de Franse grens en een van de mooiste Nationale Parken van Spanje ‘Ordesa y Monte Perdido’.

We hebben het over het dorp Aínsa dat idyllisch tegen de Pyreneeën aan ligt op een kruispunt van wegen. Aínsa was de hoofdstad van het koninkrijk Sobrarbe en is nog steeds een van de grootste gemeenten in deze streek van Huesca. Als je eenmaal de auto geparkeerd hebt op de parkeerplaats, loop je over de houten brug naar de grote binnenplaats van het oude kasteel waar nu alleen nog twee torens en de muur van overeind staan.

Eenmaal voorbij de poort en na een stukje lopen, kom je uit op de Middeleeuwse Plaza Mayor met een ontelbaar aantal bogen en mooie gevels. Neem dit spektakel in je op door op een terrasje te zitten en gevel voor gevel, de kerk en het gemeentehuis te bekijken voordat je door de smalle straten en steegjes gaat slenteren.

Geniet van de vele uitkijkjes aan de linkerkant van het plein en loop door de lange Calle Santa Cruz naar beneden en weer omhoog via de Calle Mayor om weer uit te komen op de Plaza Mayor, het hoofdplein. Aínsa is niet groot en verdient het om langzaam te ontdekken en alles in je op te nemen: ‘slow’ is het woord! 

Bekijk de winkels, drink en eet wat en bezoek eventueel het bezoekerscentrum Centro de Visitantes Geoparque Pirineos (gratis) in een van de torens (waar je bovenin een mooi uitzicht hebt). Je kunt ook het Ecomuseo de la Fauna bezoeken (tegen betaling) en een echte (maar gehandicapte) Lammergier (Quebrantahuesos) zien of het Centro de Arte Contemporaneo (gratis) bezoeken en hedendaagse kunst bekijken.

Als je Ainsa hebt gezien is er nog veel meer te doen in de buurt. Bezoek het dorp Bielsa dat via de hoofdweg, maar mooie route richting de Franse grens te bereiken is en rij door tot aan de Parador van Bielsa, gelegen in de prachtige Pineta vallei. Rij de ‘Cañon de Añisclo’, een prachtige weg omgeven door hoge rotsen (tijdelijk gesloten vanwege schade aan de weg door vallende rotsen) of bekijk het nabijgelegen dorp Boltaña. Rij iets verder om naar het mooi gelegen dorp Torla te gaan en van daaruit te wandelen in het Nationale Natuurpark Ordesa y Monte Perdido. Maar vergeet niet alle andere kleine dorpjes te bezoeken, er is genoeg te zien.

  • ainsa1 1
  • ainsa2 2
  • ainsa3
  • ainsa4
  • ainsa5
  • ainsa6
  • ainsa7
  • ainsa8
Ga naar de inhoud