Veertig honden gaan met elkaar in competitie op het nationale truffel toernooi

Veertig honden gaan met elkaar in competitie op het nationale truffel toernooi
Beeld: 123rf

Veertig honden gaan met elkaar in competitie op het nationale truffel toernooi

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Ook in Spanje is het een duurbetaalde delicatesse: de Tuber Melanosporum of zwarte truffel. In Daroca (Huesca) gingen veertig honden en hun baasjes met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk truffels te vinden binnen de kleinst mogelijke tijd. De winnaar is de hond Samba geworden die samen met Carmen in iets meer dan 2 minuten vier truffels wisten op te sporen.

De Zwarte truffel of Tuber Melanosporum wordt erg op prijs gesteld in de gastronomie omwille van zijn bijzondere smaak. Het gaat om een paddenstoel die onder de grond groeit. Aan de buitenkant is hij zwart met een onregelmatig oppervlak. Honden worden speciaal getraind om de truffels op te zoeken, en in Daroca (Huesca) organiseerde men dit jaar zelfs voor de vierde keer een competitie om te zien welke hond de beste neus heeft.

De overwinning dit jaar ging naar het duo Carmen Sabirón en haar hond Samba. In de rode aarde van Daroca slaagden de twee er in om in amper 2 minuten en 36 seconden 4 exemplaren van de zwarte truffel te vinden. Op de tweede plaats volgden Héctor de Abril en zijn hond Pakkun.

“Het is een plezier hier in mijn streek de overwinning te behalen”, vertelde Sabirón aan de krant El Heraldo. “Samba is 9 jaar oud en ik tel er al 47, we zijn hier dus net als de twee oudjes”, grapt ze nog. Sabirón prijst de organisatie om hun opzet. Het is niet eenvoudig zo veel goede, rijpe truffels te bewaren. In veel andere competities zijn er heel wat onrijpe of rotte truffels bij, wat een goed getrainde hond afleidt van het werk. Dan graaft de hond natuurlijk minder truffels op en gaat de overwinning niet per se naar het beste team.

Voor het evenement kwamen teams vanuit het Baskenland, Huesca, Teruel, Tudela en vanuit verschillende Catalaanse regio’s. De competitie kaderde in een weekend vol activiteiten in Daroca rond de zwarte truffel. De overheid hoopt zo de kweek van truffels in de kijker te zetten en voor te stellen aan de lokale landbouwers.

Ga naar de inhoud