Search
menu
Search

De zeldzame keversoort van Málaga is pas vier keer eerder gezien in Spanje

De zeldzame keversoort van Málaga is pas vier keer eerder gezien in Spanje
Beeld: Ismael Pérez Muñoz / grunsber / web

De zeldzame keversoort van Málaga is pas vier keer eerder gezien in Spanje

Andalusië blijft verrassen op het gebied van entomologie. Onlangs is in het natuurreservaat Los Reales de Sierra Bermeja in Estepona in de provincie Málaga het insect Pogonocherus pepa gedocumenteerd. Dit is pas de vierde keer dat deze keversoort in Spanje is waargenomen.

De Pogonocherus pepa is een kever die behoort tot de familie van de cerambícidos ofwel boktorren. Dit zijn langsprietkevers die tot de grootste families van kevers behoren met wereldwijd meer dan 25.000 soorten. Ze hebben opvallende antennes die vaak langer zijn dan hun lichaam. Ook hebben ze soms felle kleuren.

De Pogonocherus pepa is met een lengte van ongeveer 6 mm een vrij kleine boktor. Over deze kever is nog maar weinig bekend. Het is een zeldzame en zeer bijzondere soort die endemisch is in het gebied van de Betische Cordillera en de Rif in Marokko.

Het leefgebied van de Pogonocherus pepa wordt gekenmerkt door een weelderige vegetatie zoals je vindt op beschaduwde berghellingen. Hier groeien vooral kurkeiken, oleanders, karob-bomen en vijgenbomen. De kever is gevonden in de Garganta del Algarrobo in het natuurpark Sierra Bermeja.

Ontdekking

De Pogonocherus pepa is in 2024 ontdekt door de entomologen José Manuel Moreno Benítez, Juan Quiñones Alarcón en Ismael Pérez. Zij maken deel uit van de natuurorganisatie Grupo Naturalista Sierra Bermeja in Estepona. Op 7 januari 2024 wist Quiñones dit insect te vangen tijdens de laatste fase van de metamorfose.

Sinds de eerste beschrijving van de soort in 2010 op basis van exemplaren uit Cádiz, was er meer dan 10 jaar niets meer vernomen over deze kever. Het opnieuw vinden van deze zeldzame soort is daarom erg bijzonder.

Verspreiding in Andalusië

In Andalusië zijn nu vier locaties bekend waar de Pogonocherus pepa voorkomt. Dit zijn Tarifa, Los Barrios, San Roque en Benahavís. Waarschijnlijk komt de kever op meer plekken in Zuid-Spanje voor, maar is hij gewoon erg zeldzaam.

De ontdekking van deze bijzondere kever laat zien dat er in de natuur van Andalusië nog veel te ontdekken valt. De Pogonocherus pepa zal zeker niet de laatste nieuwe diersoort zijn die hier wordt gevonden. Entomologen blijven het gebied dan ook goed in de gaten houden.

Ga naar de inhoud