skip to Main Content
Er komen steeds meer arme kinderen bij in Catalonië aldus Save The Children

Er komen steeds meer arme kinderen bij in Catalonië aldus Save The Children

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – In een rapport van de organisatie Save The Children staat dat de rijkste regio van Spanje steeds meer arme kinderen heeft. Een op de vier kinderen in Catalonië zit in de risicogroep om in een arme situatie terecht te komen terwijl de regionale autoriteiten amper investeren om die situatie te verbeteren, aldus het rapport “Aqui, avui, encara” van het internationale Save The Children over de situatie in Catalonië.

Bijna 350.000 Catalaanse kinderen lijden onder een gebrek aan economische middelen, dat is een op de vier kinderen in de regio. De armoede is de laatste jaren tussen 2010 en 2017 niet afgenomen maar juist toegenomen in de autonome deelstaat Catalonië, aldus het rapport over de kinderrechten in Catalonië wat op maandag werd gepresenteerd in Barcelona.

Naast dat een op de vier kinderen in een situatie verkeerd wat omschreven kan worden als armoede meldt het rapport ook dat van elke twee slachtoffers van geweld en seksueel misbruik er een jongen of meisje is in Catalonië, zo valt te lezen in de Catalaanse krant El Periódico.

Investering

Kinderen zijn een groep die het meest wordt getroffen door het gebrek van financiële middelen en een gebrek van sociale hulp van de autoriteiten. In Catalonië wordt slechts 0,8% van het bbp geïnvesteerd in sociale hulp voor kinderen terwijl dat in heel Spanje 1,3% van het bbp is en in  de EU gemiddeld 2,4% van het bbp is. Uit de meest recente cijfers uit 2015 blijkt dat slechts 14% van de kinderen een of andere vorm van financiële hulp ontvangt in Catalonië.

Kwetsbaar

Volgens Save The Children wordt er niet genoeg geïnvesteerd om de armoede onder kinderen terug te draaien en is het aantal alleen maar gestegen de laatste zeven jaar tussen 2010 en 2017. 40% van de eenoudergezinnen bevindt zich in een situatie van economische kwetsbaarheid. Het lage inkomen en de hoge huurprijzen leiden tot hoge huisvestingskosten en een toename van het bezetten van leegstaande flats en huisuitzettingen. Een gemiddeld brutoloon in Catalonië is 1.055 euro terwijl de gemiddelde huur al 596 euro bedraagt.

Gevolgen

De gevolgen van deze armoede zijn merkbaar want het beïnvloedt de fysieke, emotionele en culturele ontwikkeling. Het geeft daarnaast aanleiding tot een onrechtvaardige en ongecoördineerde samenleving. De schaarste aan middelen is gekoppeld aan obesitas, omdat er een duidelijk verband bestaat tussen het sociaal-economische niveau van het gezin en obesitas of overgewicht. Het veroorzaakt ook mentale stoornissen: 7% heeft geleden of heeft last van  depressie of angst en zelfmoord wat de tweede doodsoorzaak is in de groep tussen 15 en 29 jaar. Ook het aantal voortijdige schoolverlaters is toegenomen in Catalonië

Bekijk het rapport van de internationale organisatie Save The Children over Catalonië hier (PDF in Catalaans). Dit houdt overigens niet in dat de situatie in heel Spanje veel beter is maar in dit rapport is alleen gekeken naar de autonome deelstaat Catalonië. In heel Spanje leeft 40% van de kinderen onder de armoedegrens, aldus Unicef waarmee Spanje het derde EU-land is op Roemenië en Griekenland na waar de hoogste armoedegrens is, aldus een artikel in El País.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 18 reacties
 1. Zorgwekkend. Sowieso.
  Het artikel is alweer toch erg contra-Catalunya want je moet al goed lezen om vast te stellen dat (volgens het rapport) 1 op 4 kinderen in Catalunya onder de armoedegrens leeft … in Spanje (volgens Unicef) is dat 40% !!! (op nummer 3 na Roemenië en Griekenland) ! Dus ook al geeft Catalunya minder uit om kind-armoede weg te werken, structureel zijn Catalaanse kinderen er beter aan toe dan in Spanje !

  1. Dus we zien wederom, dat er een enorme berg aan instanties is die allemaal verschillende getallen naar buiten brengen.
   Jij spreekt over rapporten uit 2017 en uit 2014.

   De redactie vertaald een artikel uit een Spaans artikel.
   Dus of dat contra Catalunya is of niet, het zal te maken hebben met de politieke situatie dat iemand naar deze cijfers heeft gekeken.

   Als je even verder naar onderen mijn link verwijzing leest kan je zien dat het aantoonbaar is dat men in Catalunya sinds 2010 bewust minder is gaan uitgeven aan de sociale sector omdat dit geld naar de Separatisten beweging is gegaan.

   Dus hoe Spanje het nu wel of niet doet, zoveel onderzoeken, zoveel meningen, feit is dat men in de rest van Spanje meer geld naar Sociale zaken stuurt dan in Catalunya….en meer is er niet te zeggen….

   En 40%….tja, als ik zo om me heen kijk in de meeste dorpen en steden waar ik kom voor mijn goede doelen stichting, dan lijkt me 40% wel redelijk overdreven. Er is veel armoede in Spanje dat is zeker…maar kijk even naar Nederland….inmiddels over de 10% kinderen in armoede. En dan staat Nederland telkens in de top 10 van rijkste landen….Zet dat in verhouding met Spanje en dan is het verschil ineens zo groot niet meer.

  2. Inderdaad , Annemie, de stijgende (kinder)armoede is absoluut geen Catalaans maar een Spaans of zelfs een Europees probleem. Het als dusdanig voorstellen zegt , zoals je aangeeft, veel over de ‘objectiviteit’ van de auteur van dit artikel en je moet al helemaal van kwade wil zijn om dit in de schoenen van de separatisten te schuiven. In de rest van Spanje zijn namelijk geen separatisten. Maar ja, wie een hond wil slaan vindt altijd wel een stok !!

   1. Lees nou toch eens het artikel Miel, het is gebaseerd op een onderzoek wat alleen over Catalonië gaat van Save The Children. We schrijven nergens dat dit te danken is aan de separatisten, dat verzin jij erbij.

    1. 1. Ik begrijp niet waarom jij je aangesproken voelt. Ik had het over de auteur en niet over de vertaler.
     2. Ook gegevens uit een degelijk onderzoek kunnen zoals blijkt op een subjectieve manier worden gebruikt.
     3. Dat deze kinderarmoede in Catalonië de verantwoordelijkheid van de separatisten zou zijn, heb niet ík verzonnen, maar een fan van jou.
     Verder kan je misschien ook dit eens vertalen: https://www.elplural.com/politica/2018/03/13/el-pp-olvida-sus-promesas-sobre-la-pobreza-infantil

 2. Laat me raden wat de reactie wordt van de catalaanse overheid en van hun aanhang op dit nieuws:

  ” Dit is de schuld van Franco. ¡In-Inde-Independencia! “

  1. Hey Anton, in 1 van de andere artikelen stond een verwijzing naar een Engelstalig stuk over de politieke geschiedenis en de huidige situatie. Een jawel, onafhankelijk stuk.
   Hierin stond heel duidelijk dat vanaf 2012 midden in de crisis, de Catalaanse regering steeds minder geld stak in sociale zaken, dus ook hulp aan kinderen, en steeds meer geld in de campagne van de Separatisten.
   Dus iedereen die het verwijt dat jij noemt aan zal halen, kan je daarnaar verwijzen.

   Het was een recent artikel hier op de site, waar mensen niet meer op kunnen reageren omdat er weer over en weer met modder werd gegooid. Ik heb daar niets onder gezet overigens, maar werd wel weer genoemd. Geen idee waarom sommigen dat doen, als je ergens geen reactie op geeft, kun je iemand toch ook niet erbij halen of wel?

   Als je het niet hebt gelezen, zal ik je de link ff geven.

   1. Dank je! De armoede onder de Catalaanse kinderen was me wel bekend maar dat artikel kende ik inderdaad niet.

  2. wow, een reactie is nog niet eens aan de orde en je gaat ze al beschuldigen van calimero-syndroom?

 3. Als elke “buitenlander”, als dank voor de gastvrijheid, nu eens 1 kind onder zijn/haar hoede neemt, moet je eens zien wat er dan gebeurd! Dat zal allen ten goede komen.

  1. Als de lokale regio regering en politici nu eens gewoon meer geld staken in de kinderen en minder in hun eigen zakken en nog minder in het najagen van Utopia, dan zou de situatie al heel anders zijn.

   Of denk je dat het toeval is dat de neerwaartse spiraal daar begonnen is in 2010? Toevallig ook het jaar dat Mas begon zijn bevolking voor te liegen en te pushen om vooral onafhankelijk van Spanje te worden.

   Laten we dus vast stellen als er geen steun meer uit de rest van Spanje en de EU komt, dat dus de kinderen daar in Catalunya nog eens extra de dupe van zijn. Want nu ze dat wel hebben en de rijkste regio van Spanje zijn, is het al slecht gesteld met de hulp aan kinderen, dat zal in een aparte republiek, waarin ze nog minder geld binnenkrijgen, alleen maar erger worden.

   Wellicht toch echt tijd de de ogen van de mensen open gaan en men in gaat zien wat regionale leiders allemaal uitvreten….zij de leiders, onder andere de kinderen de lijders…..tja

   Triest hoor dat zoiets kan.

  2. Lieve Joanne
   Waar zou Spanje zijn zonder de buitenlanders nog veel armer denk ik
   Maria

   1. Hey Maria….
    Echt een geweldige reactie, want zo is het 100% zeker.
    Als alle buitenlanders in Spanje, dus die er wonen, werken of op vakantie zijn…1 week geen geld zouden uitgeven, dan is het hele land en een hele berg bedrijven compleet bankroet!

   2. Misschien ook niet!, want de leefstandaard aan de toeristische (kust)gebieden zouden anders zijn. Dus omdat de buitenlander veel meer huur wil en kan betalen, wordt het voor de Spanjolen lastiger om een betaalbare onderdak te bemachtigen, idem dito als met zaken als voedingen.

    Oh, en die aanspoelende goudzoekend buitenlander, omdat Spanje deel uitmaakt van de buitengrens, die zit ook in die cijfertjes.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken