Er komen steeds meer arme kinderen bij in Catalonië aldus Save The Children

Oeps ... foto ontbreekt!

Er komen steeds meer arme kinderen bij in Catalonië aldus Save The Children

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – In een rapport van de organisatie Save The Children staat dat de rijkste regio van Spanje steeds meer arme kinderen heeft. Een op de vier kinderen in Catalonië zit in de risicogroep om in een arme situatie terecht te komen terwijl de regionale autoriteiten amper investeren om die situatie te verbeteren, aldus het rapport “Aqui, avui, encara” van het internationale Save The Children over de situatie in Catalonië.

Bijna 350.000 Catalaanse kinderen lijden onder een gebrek aan economische middelen, dat is een op de vier kinderen in de regio. De armoede is de laatste jaren tussen 2010 en 2017 niet afgenomen maar juist toegenomen in de autonome deelstaat Catalonië, aldus het rapport over de kinderrechten in Catalonië wat op maandag werd gepresenteerd in Barcelona.

Naast dat een op de vier kinderen in een situatie verkeerd wat omschreven kan worden als armoede meldt het rapport ook dat van elke twee slachtoffers van geweld en seksueel misbruik er een jongen of meisje is in Catalonië, zo valt te lezen in de Catalaanse krant El Periódico.

Investering

Kinderen zijn een groep die het meest wordt getroffen door het gebrek van financiële middelen en een gebrek van sociale hulp van de autoriteiten. In Catalonië wordt slechts 0,8% van het bbp geïnvesteerd in sociale hulp voor kinderen terwijl dat in heel Spanje 1,3% van het bbp is en in  de EU gemiddeld 2,4% van het bbp is. Uit de meest recente cijfers uit 2015 blijkt dat slechts 14% van de kinderen een of andere vorm van financiële hulp ontvangt in Catalonië.

Kwetsbaar

Volgens Save The Children wordt er niet genoeg geïnvesteerd om de armoede onder kinderen terug te draaien en is het aantal alleen maar gestegen de laatste zeven jaar tussen 2010 en 2017. 40% van de eenoudergezinnen bevindt zich in een situatie van economische kwetsbaarheid. Het lage inkomen en de hoge huurprijzen leiden tot hoge huisvestingskosten en een toename van het bezetten van leegstaande flats en huisuitzettingen. Een gemiddeld brutoloon in Catalonië is 1.055 euro terwijl de gemiddelde huur al 596 euro bedraagt.

Gevolgen

De gevolgen van deze armoede zijn merkbaar want het beïnvloedt de fysieke, emotionele en culturele ontwikkeling. Het geeft daarnaast aanleiding tot een onrechtvaardige en ongecoördineerde samenleving. De schaarste aan middelen is gekoppeld aan obesitas, omdat er een duidelijk verband bestaat tussen het sociaal-economische niveau van het gezin en obesitas of overgewicht. Het veroorzaakt ook mentale stoornissen: 7% heeft geleden of heeft last van  depressie of angst en zelfmoord wat de tweede doodsoorzaak is in de groep tussen 15 en 29 jaar. Ook het aantal voortijdige schoolverlaters is toegenomen in Catalonië

Bekijk het rapport van de internationale organisatie Save The Children over Catalonië hier (PDF in Catalaans). Dit houdt overigens niet in dat de situatie in heel Spanje veel beter is maar in dit rapport is alleen gekeken naar de autonome deelstaat Catalonië. In heel Spanje leeft 40% van de kinderen onder de armoedegrens, aldus Unicef waarmee Spanje het derde EU-land is op Roemenië en Griekenland na waar de hoogste armoedegrens is, aldus een artikel in El País.

Ga naar de inhoud