Catalonië wil autonome regio afsluiten maar kan dat nog niet

Catalonië wil autonome regio afsluiten maar kan dat nog niet
Beeld: Europa Press

Catalonië wil autonome regio afsluiten maar kan dat nog niet

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Catalaanse regiopremier Quim Torra heeft vrijdagavond in een toespraak aangekondigd dat hij Catalonië op slot doet om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Volgens Torra is de regio klaar voor een lockdown maar Catalonië heeft daarbij de hulp nodig van de Spaanse regering die op vrijdag de noodtoestand afkondigde die in principe op zaterdag van kracht zal zijn.

Volgens diverse kranten wil Torra Catalonië afsluiten van de buitenwereld om ervoor te zorgen dat er geen mensen in en geen mensen uit de regio kunnen. Daarvoor heeft de regiopremier de beschikking over de eigen agenten van de Mossos d’Esquadra en de eigen Catalaanse gezondheidsdiensten die kunnen ingrijpen daar waar nodig. 

Maar de Catalaanse regio heeft geen bevoegdheden om nationale wegen (bv de AP7 en A2 en NII) af te sluiten, de grensovergang met Frankrijk te sluiten, havens te sluiten, vliegvelden te sluiten en het treinverkeer stil te zetten. Deze bevoegdheid ligt bij de Spaanse regering die op het moment van schrijven vrijdagavond nog geen beslissing heeft genomen.

In Catalonië heeft men reeds ervaring met steden en dorpen in quarantaine te plaatsen want dat deden de regionale autoriteiten al op donderdagavond. Vanwege een massale uitbraak van het virus werden de steden en dorpen Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida Montbui en Ódena in de provincie Barcelona in quarantaine geplaatst waardoor 70.000 inwoners hun steden/dorpen niet mogen verlaten. De catalaanse politie controleert de wegen. 

DUS: Quim Torra wil Catalonië afsluiten zodat niemand in en uit de regio kan reizen zonder controle maar dat is nog niet gebeurd omdat de Spaanse regering de meeste bevoegdheden daarvoor heeft. Op zaterdag zal er meer nieuws zijn. Houd SpanjeVandaag in de gaten.

Ga naar de inhoud