Grote verschillen in tarieven voor de ITV (APK) keuring in Spanje

Grote verschillen in tarieven voor de ITV (APK) keuring in Spanje
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Spanje is een groot land onderverdeeld in 17 autonome regio’s waar men niet alleen een eigen regering en overheid heeft maar ook andere regels en wetten. Deze hebben ook effect op de verplichte periodieke keuring voor gemotoriseerde voertuigen ofwel de ITV te vergelijken met de Nederlandse APK en de Belgische automobielinspectie en de daarbij horende tarieven.

De APK autokeuring (NL) of automobielinspectie (BE) heeft in Spanje de naam ‘Inspección Técnica de Vehículos’ met als afkorting ITV (ook vaak aangegeven als Iteuve). Deze keuring geldt voor zo’n beetje alles wat op de weg rijdt: scooters, motors, personenwagens, bestelbussen, campers, caravans, aanhangwagens, vrachtwagens, bussen etc.

De ITV geldt alleen voor voertuigen met een Spaans kenteken waarbij scooters pas vanaf het derde jaar na de uitgifte van het kenteken naar de keuring hoeven, motors vanaf het vierde jaar, personenwagens vanaf het vierde tot tiende jaar elke 2 jaar en personenwagens vanaf het tiende jaar elk jaar.

LEESTIP: Autokeuring of ITV in Spanje

Voertuigen die commercieel gebruikt worden (waaronder ook sommige busjes, afhankelijk van wat in de papieren staat) dienen vanaf het tiende levensjaar elke 6 maanden naar de keuring te gaan. Voor campers gelden dezelfde periodes als voor personenvoertuigen terwijl caravans vanaf het zesde levensjaar elke 2 jaar naar de keuring moeten.

Er zijn in Spanje verschillende tarieven voor auto’s die op benzine en op diesel rijden en andere tarieven voor motors en scooters. Maar die tarieven zijn niet overal in Spanje gelijk want deze worden bepaald door de autonome regioregeringen. De Spaanse Vereniging van Consumenten FACUA heeft al vaker geklaagd over deze verschillen die kunnen oplopen tot 80% voor dieselmodellen en zelfs 170% bij motors en scooters.

Tarieven benzine

Als je een auto hebt die op benzine 95 rijdt dan is de ITV het goedkoopste in Navarra met een prijs van 33,30 euro gevolgd door de Balearen met 34,46 euro, La Rioja met 35,19 euro, Extremadura met 35,90 euro en de Canarische Eilanden met 37,07 euro. De duurste regio’s zijn het BAskenland met 48,58 euro gevolgd door Cantabrië en de Valencia regio met 47 euro, de Madrid regio met 45,95 euro en Andalusië met 43,24 euro.

Tarieven diesel

Als je een diesel rijdt is de ITV het goedkoopste in Navarra met 33,30 euro gevolgd door Extremadura met 35,90 euro, La Rioja met 44,48 euro en de Canarische Eilanden met 45,02 euro. De hoogste tarieven zijn te vinden in de Madrid regio met 59,95 euro gevolgd door Murcia met 53,70 euro, Cantabrië met 52,70 euro Balearen en Aragón met 50 euro en Baskenland met 48,58 euro terwijl dit in Catalonië 45,51 euro is.

Tarieven motors en scooters

Ook bij de tarieven voor de motors en scooters zijn er voor de ITV keuring prijsverschillen. De goedkoopste tarieven zijn te vinden in Navarra en op de Canarische Eilanden met 18 euro gevolgd door Catalonië met 21,21 euro, Castilla-La Mancha met 21,62 euro, La Rioja met 22,29 euro en Cantabrië met 23,99 euro. De hoogste tarieven zijn te vinden in Andalusië met 43,24 euro gevolgd door de Madrid regio met 39,95 euro, Extremadura met 35,90 euro Galicië met 34,30 euro en Baskenland met 28,17 euro.

Beeld: ITV.com.es
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.