Zomers weer dit weekend maar daarna kou, regen en sneeuw in Spanje

Zomers weer dit weekend maar daarna kou en regen in Spanje
Beeld: 123rf

Zomers weer dit weekend maar daarna kou, regen en sneeuw in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – We hebben al eerder gemeld dat er een warme, zomers achtige periode aan zat te komen en dat is ook wel gebleken met het kwik dat op diverse plaatsen op het Spaanse vasteland boven de 30 graden kwam en op andere plaatsen tegen de 30 graden leunde. Ook dit weekend is het aangenaam warm zomerweer met hoge temperaturen maar vanaf maandag is dat voorbij en krijgen delen van Spanje te maken met regen, wind en sneeuw.

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart zullen de hoogste temperaturen gemeten worden die boven de 30 graden kunnen komen op het Spaanse vasteland tijdens een zogenaamde ‘veranillo’ ofwel kleine zomer.

Terwijl dat natuurlijk geweldig is voor diegene die op vakantie is in Spanje, is het ook gevaarlijk want veel mensen uit met coronavirus besmette delen van Spanje zoals de Madrid regio komen naar de Spaanse kust om te genieten van het lekkere weer nu kinderen niet naar school mogen en volwassenen wordt aangeraden vanuit huis (of ergens waar internet is) te werken.

Wat betreft het coronavirus en de besmettingen maakt men zich langs de Spaanse kust in met name Catalonië, de Valencia regio, Murcia en Andalusië zorgen over de komst van families uit andere delen van het land. Maar, de zon zal schijnen, de temperatuur zal hoog zijn en men zal volop op terrassen kunnen zitten wat dus ook weer gevaarlijk kan zijn wat betreft besmettingen etc. 

Temperaturen 12 maart

De hoogst gemeten temperatuur op donderdag 12 maart was volgens de Spaanse weerdienst Aemet 31,6 graden in Villarrobledo in de provincie Albacete (Castilla-La Mancha) gevolgd door 31,1 graden in La Aldea de San Nicolas op Gran Canaria en 29,8 graden in San Cristobal de La Laguna op Tenerife. 

In de provincie Sevilla werd een temperatuur gemeten van 29,3 graden, in de provincie Granada 29,1 graden en in de provincie Murcia 28,9 graden terwijl in de provincie Málaga in Fuente de Piedra het kwik steeg naar 28,8 graden.

In Catalonië werd in de provincie Tarragona 27 graden gemeten en in Lerida 26,6 graden. In de regio Valencia was de hoogst gemeten temperatuur 28,5 graden in Ademuz (Valencia) en 27,5 graden in Novelda en Elche (Alicante). Op de Balearen steeg het kwik naar 27,5 graden op Mallorca en in de regio Murcia werd 28,9 graden gemeten in Totana. 

Maar ook in de Madrid regio was het warm met maximaal 26,8 graden in Aranjuez terwijl het kwik steeg naar 28 graden in Teruel en 27,7 graden in Torla (Aragón).

Temperaturen 13 maart

Op vrijdag 13 maart werd de hoogste temperatuur gemeten in Álora met 26,9 graden, Estepona ,et 26,7 graden en Coín met 26,3 graden. Het was dus warmer in de provincie Málaga dan op de Canarische Eilanden waar de hoogste temperatuur werd gemeten in La Aldea de San Nicolás (Gran Canaria) met 26,3 graden en San Bartolome Tirajana (Gran Canaria) met 25,8 graden. In Elche werd het 25,7 graden gevolgd door het vliegveld van Granada met 25,7 graden en El Granado in Huelva met 25,1 graden.

DANA of Gota Fria

Ondertussen wordt gesproken van de komst van een DANA of Gota Fria vanaf maandag 16 maart. Dit speciale weersverschijnsel is afkomstig van een koufront boven de Atlantische Oceaan en zal als eerste te merken zijn in het zuiden van het Spaanse vasteland, in het oosten van Spanje langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen.

De DANA gaat gepaard met onweer, wind, regen en in hoger gelegen delen kans op sneeuw vanaf 1.000 meter hoogte omdat ook de temperatuur naar beneden gaat. Dit slechte weer zal volgens de Spaanse weerdienst Aemet tot woensdag duren waarna de situatie weer stabiel wordt.

Ga naar de inhoud