De Kerk in Spanje ontvangt een recordbedrag van 321 miljoen euro van belastingbetalers

De Kerk in Spanje ontvangt een recordbedrag van 321 miljoen euro van belastingbetalers
Beeld: 123rf

De Kerk in Spanje ontvangt een recordbedrag van 321 miljoen euro van belastingbetalers

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse Kerk heeft dankzij de belastingbetalers die de ‘X’ markeren op het belastingaangifteformulier en dankzij de Spaanse regering een recordbedrag van 320.723.062 euro, dat betekent 320,7 miljoen euro, op haar bankrekening bij kunnen schrijven. Dat is 25,3 miljoen euro meer dan in 2020 en een absoluut record voor de Kerk in Spanje.

Over het jaar 2021 heeft de kerk in Spanje 320,7 miljoen euro weten binnen te halen aan belastinggeld, dat is 25,3 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor toen het bedrag ook al een record was met 295,4 miljoen euro.

8,5 miljoen belastingbetalers hebben het vakje aangevinkt (dat in veel gevallen al aangevinkt staat) waardoor een deel van het belastinggeld naar de kerk gaat. In 2021 zijn er 84.201 belastingbetalers bijgekomen die de ‘X’ hebben gemarkeerd of niet weg hebben gehaald.

Belastinggeld

In 2007 bepaalde de regering-Zapatero (PSOE) dat de Conferencia Episcopal (de Kerk in Spanje) een 0,7% van de loonbelastingen (IRPF) ontvangt terwijl dat percentage daarvoor nog 0,52% was.

33,3% van alle belastingbetalers in Spanje heeft in 2021 het vakje aangevinkt of een X geplaatst waarmee men aangeeft dat een 0,7% van de te betalen belasting door de Spaanse belastingdienst aan de Kerk gegeven mag worden.

Onkosten

De kerk gebruikt het ontvangen geld om scholen te financieren, leerzame bijeenkomsten en concerten te organiseren en nog vele andere doeleinden. Een deel van de opbrengsten wordt gebruikt voor de katholieke scholen in het land waardoor de staat minder kosten heeft. Een ander groot deel gaat naar de salarissen en onkosten van het personeel van de Kerk.

11 miljard?

Er wordt al jaren gesproken dat de uiteindelijke opbrengsten van de Kerk in Spanje op jaarbasis meer dan 11 miljard euro zijn omdat naast het te ontvangen belastinggeld er ook veel subsidies gegeven worden en de Kerk gevrijwaard is van het betalen van onroerendgoedbelasting en nog veel meer voordelen.

Men heeft ooit uitgerekend dat elke Spanjaard, gelovig of niet, per jaar 240 euro of meer betaalt aan de Kerk. Feit is echter dat via de belastingen elke Spanjaard ongeacht of men gelooft of niet aan de Kerk geld geeft, geld dat niet gebruikt wordt voor andere doelen.

Ga naar de inhoud