Plannen voor kabelbaan van skigebieden Formigal naar Astun in de Spaanse Pyreneeën

Plannen voor kabelbaan van skigebieden Formigal naar Astun in de Spaanse Pyreneeën
Beeld: Canva

Plannen voor kabelbaan van skigebieden Formigal naar Astun in de Spaanse Pyreneeën

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – De provincie Huesca staat niet alleen bekend vanwege de enorme rust en natuurparken zoals Ordesa en Monte Perdido, maar ook vanwege de meerdere skigebieden. Naast Benasque, Panticosa en Candanchu zijn er ook twee gebieden Astun en Formigal. Er zijn al jaren plannen om deze twee laatste met elkaar te verbinden door een vier kilometer lange kabelbaan, wat ook meteen in de zomer een toeristische attractie kan worden.

De geplande kabelbaan door de vallei van Canal Roya zal skiërs in iets meer dan 14 minuten tussen de skigebieden Formigal en Astun vervoeren, waardoor ze niet langer met de auto de 89 kilometer tussen de valleien van Aragón en Tena hoeven te rijden. Dit zal leiden tot een aanzienlijke vermindering van vervuilende emissies, omdat naar schatting elk seizoen meer dan een miljoen kilometer met auto’s en bussen zal worden vermeden, afhankelijk van waar de skiërs vandaan komen.

Het basisproject voor de bouw schat de kosten voor de constructie op 24,7 miljoen euro. Daarnaast zijn er nog andere uitgaven, zoals voor bescherming tegen lawines, begraven van elektriciteitslijnen en landschappelijke herstelwerkzaamheden, wat het budget verhoogt tot 34 miljoen euro.

De gunstigste en gekozen optie is om twee afkoppelbare kabelbanen met één kabel te verbinden, met een tussenstation in Canal Roya waardoor er geen overstap nodig is. Een voordeel van deze optie is dat gebruikers kunnen uitstappen bij het tussenstation en snel en direct toegang hebben tot deze ongerepte vallei, waardoor er activiteiten in het zomerseizoen kunnen worden gestimuleerd. Het adviesbureau geeft bijvoorbeeld excursies naar de directe omgeving en naar de bergtop en meren van Anayet, of thematische routes voor de interpretatie van vulkanisme en observatie van verschillende uitgedoofde vulkanen, zoals de Midi d’Ossau en Anayet.

De route van de kabelbaan is bijna een rechte lijn van 4.237 meter lang en zal met een snelheid van maximaal 6 meter per seconde precies 14 minuten en 27 seconden duren. Het transportsysteem kan 2.400 personen per uur vervoeren, wat betekent dat bij volledige exploitatie gedurende de 1.440 uur van een seizoen bijna 3,5 miljoen skiërs vervoerd kunnen worden.

Met de heen- en terugreis van beide kabelbanen en hun verbinding zal er in totaal 8.672 meter kabel worden gebruikt, met een diameter van 50 millimeter, ondersteund door 37 pilaren met een variabele of kegelvormige doorsnede. De hoogte varieert tussen 6 en 17 meter, met een gemiddelde van minder dan 12 meter. Er zullen 115 cabines van tien plaatsen worden gebruikt en er zijn drie stations voor in- en uitstappen: Astún, Formigal en Canal Roya.

Skiërs kunnen in Astun bij de ingang komen door te skiën vanaf de Canal Roya stoeltjeslift en af te dalen via de Enlace Anayet piste of door gebruik te maken van de Águila stoeltjeslift. In Formigal zal het station worden geplaatst op het hoogste punt van het Portalet-gebied, en zal het bereikbaar zijn via de Espelunciecha stoeltjeslift. De grootste installatie zal in Formigal worden gebouwd, omdat er naast het eigenlijke station van de kabelbaan ook een gebouw zal worden gebouwd met technische en operationele ruimtes en garages voor de 115 cabines te huisvesten.

De bedoeling is om het bouwproces van ongeveer zeven maanden af te ronden voor de winter van 2025 waarbij men in de lente van dat jaar wil beginnen met het plaatsen van de pilaren etc. Omdat er gebruikgemaakt wordt van al bestaande wegen, zal volgens het onderzoek de impact op het milieu zo laag mogelijk zijn.

Ga naar de inhoud