Zes luchtvaartmaatschappijen brengen een toeslag in rekening voor handbagage wat in strijd is met de wet

Zes luchtvaartmaatschappijen brengen een toeslag in rekening voor handbagage wat in strijd is met de wet
Beeld: Canva

Zes luchtvaartmaatschappijen brengen een toeslag in rekening voor handbagage wat in strijd is met de wet

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) roept consumenten op die getroffen zijn door de toeslag die luchtvaartmaatschappijen heffen voor het meenemen van handbagage, om dit bedrag terug te vorderen en contact op te nemen met de bevoegde instanties voor consumentenzaken in hun autonome gemeenschap. Volgens een vergelijkend onderzoek brengen zes luchtvaartmaatschappijen toeslagen in rekening voor het meenemen van handbagage als er tickets worden gekocht met een economisch tarief.

De volgende luchtvaartmaatschappijen die in Spanje operationeel zijn brengen toeslagen in rekening voor handbagage: Easyjet (tussen 7,99 en 16,99 euro met het Standaard tarief); Eurowings (vanaf 15 euro met het Basic tarief); Norwegian (tussen 7 en 14,90 euro met het Low Fare tarief); Ryanair (tussen 8 en 32 euro met het Value tarief); Vueling (tussen 9,50 en 20 euro met het Basic tarief) en Wizz Air (tussen 5 en 40 euro met het Basic tarief).

De luchtvaartmaatschappijen beweren dat hun tarieven in overeenstemming zijn met Verordening ‘EG 1008/2008’, die de volledige liberalisering van prijzen in de transportsector heeft vastgesteld. Echter, er zijn verschillende uitspraken gedaan, waaronder de recentste op 17 juni 2022 door Handelsrechtbank nr. 1 in Madrid, die deze praktijk beschouwen als “misleidend en in strijd met de rechten van consumenten”.

De OCU wijst er ook op dat de Luchtvaartnavigatiewet aangeeft dat het vervoer van de passagier en zijn bagage gratis zijn inbegrepen in de prijs van het ticket. Verder adviseert de International Air Transport Association (IATA) een nuttig volume van 25 liter, wat hoger is dan wat de meeste luchtvaartmaatschappijen hanteren. Dit is de grootte van de handbagage die wordt toegestaan in de cabine bij de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen (informatie van december 2022).

Wat gebeurt er als mijn koffer groter is?

Als je handbagage groter is dan toegestaan, kan het zijn dat deze gratis in het ruim wordt geplaatst als de vlucht vol zit. Sommige luchtvaartmaatschappijen, zoals Transavia, bieden een ‘extra service’ om ruimte te reserveren voor je handbagage in de cabine, tegen betaling van een extra vergoeding (van 5 tot 15 euro), inclusief prioritaire boarding.

Als je handbagage de toegestane afmetingen of gewicht overschrijdt, moet je het waarschijnlijk inchecken. Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal strikte regels voor deze gevallen en rekenen bij de check-in balie op de luchthaven aanzienlijk hogere prijzen dan wanneer je de bagage online had ingecheckt bij het kopen van het vliegticket. Als je zelfs tot aan de gate bent gekomen zonder problemen, kan de prijs nog hoger zijn:

Ryanair, TAP en Vueling rekenen hogere tarieven als je je bagage bij de gate moet achterlaten vanwege de afmetingen of het gewicht (respectievelijk 69,99, 70 en 80 euro). Eurowings en Norwegian bieden ter plaatse de optie om 15 euro te betalen voor elk extra kilogram dat je hebt overschreden. Bij Wizz Air kun je ter plaatse het prioriteitstarief boeken voor 30 euro als je handbagage tot 55x40x23 meet (duurder dan wanneer je het online had geboekt). Als de bagage groter is, moet je deze inchecken bij de balie tegen dezelfde prijs, namelijk 60 euro.

Je hebt het recht om een claim in te dienen!

In ieder geval werd het heffen van deze toeslag veroordeeld in een uitspraak van 17 juni 2022 door Handelsrechtbank nr. 1 in Madrid. Daarom moedigt OCU consumenten die zijn getroffen aan om te protesteren tegen deze misbruik en een claim in te dienen bij de Consumentenautoriteit van hun autonome gemeenschap. Dit artikel is vooral geschreven voor de Spaanse reizigers, maar is in de praktijk van toepassing in de hele Europese Unie.

Ga naar de inhoud