Algo de España – deel 133: Lekker in je badjas en krulspelden naar de winkel

Algo de España – deel 133: Lekker in je badjas en krulspelden naar de winkel
Beeld: ingezonden

Algo de España – deel 133: Lekker in je badjas en krulspelden naar de winkel

INTRO: Elke woensdag kun je ‘iets’ verwachten van onze taalbegeleidster Cintha van Marrewijk. Zij heeft de afgelopen twaalf maanden 300 gratis lessen Spaans geschonken aan alle lezers van SpanjeVandaag, maar nu is het tijd om iets over het leven in Spanje en aanverwante onderwerpen uit te leggen. Een Spaanse gewoonte, een gebruik. Iets actueels, een verhaal of een miércoles de las palabrotas. Elke week een Spaanse verrassing van Cintha – Dien vooral je vraag of verzoek in via info@supergoedspaansleren.nl

Bijna 9 jaar wonen we alweer in Los Guadalperales – Extremadura. Een echt typisch klein Spaans dorpje tussen de rijstvelden en fruitplantages met allemaal witte huisjes. Toen wij in 2015 vertrokken, wilde ik nog gauw even kleding kopen, want met mijn lange benen pas ik natuurlijk niet in die broekjes van de Spanjaarden. Tomás zei “je hebt echt geen nieuwe kleding nodig, een lange badjas is genoeg.” “Ja hoor, dacht ik nog. Dat zal toch zeker niet kloppen.”

Maar het is echt waar. Elke ochtend als ik met mijn honden ga wandelen, kom ik vrouwen tegen in hun badjas. Soms ook gewoon op sloffen in de winkel. Net alsof je op de camping bent. Het maakt allemaal geen zak uit. Je kunt gewoon in je pyjama hier boodschappen doen, niemand zal er iets van zeggen. Ook met krulspelden in, geen probleem. Haha

Lekker praatje maken

Het is ook lekker makkelijk, even een bakkie gaan doen, hoewel ze dat eigenlijk nooit doen. Het is altijd even kleppen op straat met de buurvrouw. Kijken of er nog wat te roddelen valt. Tja, je moet het ergens over hebben en je moet wat doen om de dag door te komen. Alleen maar je huis schoonmaken, dat word je ook zat. Dus als mijn straatje niet schoon genoeg is dan zullen ze het daar best over hebben.

La cotilla (spreek uit: la kotieja)

Maar weet je, ik geef er echt niets om. Mijn schoonmoeder zegt weleens, ‘niets tegen haar zeggen hoor, je weet wel, die cotilla (uitspraak kotieja – roddeltante) van de hoek. Die moet je niets vertellen.” En dan kijk ik haar lachend aan. “Jee, waar maak jij je druk om op je 77ste? Ik heb geen geheimen, doe niets raars. En als ze het over mij willen hebben, helemaal prima. Het interesseert me echt helemaal niets.” Als ik me daar druk over moet gaan maken, ik heb wel wat beters te doen. 

Viva España

Ik geniet van het echte Spaanse leven dus met alles erop en eraan. Van het ontbijt met de koekjes en cake, hoewel ik dat nooit eet. Tot de siësta, en ook dat lukt me niet. Behalve soms in de zomer als het echt heet is. En weet je wat heerlijk is, om 13:00 uur de kroeg in en biertjes drinken met tapas. De lekkerste hapjes komen voorbij en dat krijg je allemaal gratis bij je biertje van 1,50 euro. Ik vind het ongelooflijk. Je hoeft daarna niet eens meer te eten.

Het Spaanse Leven

Heb jij ook al eens het echte Spaanse leven beleefd? Of als dat niet zo is, kom maar eens kijken bij ons in het dorp. Een ware belevenis en dan leer ik je gelijk Spaans. Alles wat je leert, kun je gelijk in de praktijk brengen. Want ik laat je nooit verdwalen in de Spaanse grammatica en je leert alleen wat je nodig hebt in het Spaanse leven.

No hablo inglés

En Spaans spreken is nodig als je komt, want hier spreekt niemand Engels. ¨No hablo inglés¨, zeggen ze dan. En iedereen zal je overal mee helpen, want dat vinden ze leuk. Heel sociaal en supervriendelijk zijn mijn mede-dorpsgenoten. Ze zullen ook altijd denken dat je familie van mij bent. Pas zocht iemand mij, nou als je vraagt naar ‘la holandesa’, dan zeggen ze, oh Cintha. Kom maar mee, ik breng je wel even. Leuk toch.

Ben jij misschien van plan om in Spanje te gaan wonen? Dan is het heel handig om mijn GRATIS Masterclass over Emigreren naar Spanje te kijken. Ik vertel je wat je nodig hebt, wat wel / niet leuk is in Spanje en ik stel je vragen. We gaan er eens even goed over nadenken. Voor meer informatie zie www.supergoedspaansleren.nl/gratis 

Un beso Cintha

Makkelijk en snel Spaans leren met SuperGoedSpaansLeren.nl: Baal jij ook dat je niet alles makkelijk kunt regelen in het Spaans. 25 jaar geleden leerde Cintha Spaans in 4 maanden. Dat is voor jou ook mogelijk, een NIEUWE leuke lesmethode, waardoor jij in simpele stappen gegarandeerd Spaans praat in een korte tijd. MEER INFORMATIE.

Ga naar de inhoud