De langste middeleeuwse stadsmuur van Europa is een verborgen schat in Spanje

De langste middeleeuwse stadsmuur van Europa is een verborgen schat in Spanje
Beeld: via canva.com

De langste middeleeuwse stadsmuur van Europa is een verborgen schat in Spanje

Badajoz in Extremadura staat deze dagen in het teken van het beroemde carnaval en is ook bekend als een toeristische trekpleister. Toch herbergt deze stad een verborgen schat die weinig mensen kennen: de grootste stadsmuur van Europa. Met een lengte van 6541 meter is deze muur bijna drie keer langer dan de beroemde stadsmuur van Ávila (2500 meter). Als het westen ooit de concurrentie aan zou willen gaan met China en zijn indrukwekkende monument, dan zou het toestemming moeten vragen aan Spanje (bij wijze van spreken 😉).

De stadsmuur van Badajoz heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. In het jaar 875 werd de eerste muur gebouwd met als doel de stad te beschermen tegen invallen van buitenaf. Deze muur was ongeveer 2500 meter lang en omringde het historische centrum van de stad. Door de strategische ligging van Badajoz, vlak bij de grens met Portugal, was het een belangrijke vestingstad voor het koninkrijk Castilië.

In de 17e eeuw, tijdens de Spaanse Successieoorlog, werd besloten om de stadsmuur uit te breiden en te versterken. Dit gebeurde onder leiding van de militaire ingenieur Sebastián Fernández de Medrano. De uitbreiding omvatte acht bastions en twee halve bastions op de hoeken van de muur. Hierdoor kreeg de stadsmuur zijn kenmerkende stervormige patroon. Deze uitbreiding zorgde ervoor dat de muur een totale lengte kreeg van 6541 meter, waarmee het de grootste stadsmuur van Europa werd.

De stadsmuur van Badajoz is niet alleen de langste van Europa, maar ook een van de best bewaarde. De muur is gebouwd met grote blokken graniet en heeft een hoogte van 12 meter en een breedte van 3 meter. De bastions zijn voorzien van kanonnen en schietgaten, die nog steeds te zien zijn. Ook zijn er verschillende poorten in de muur te vinden, zoals de Puerta de Palmas en de Puerta de Trinidad.

Tegenwoordig is de stadsmuur van Badajoz toegankelijk voor het publiek en kun je een wandeling maken over de muur. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Je kunt zelfs helemaal rondom de stad lopen, wat ongeveer 2 uur duurt. Onderweg kom je langs verschillende bastions en poorten, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van de muur en de stad.

De stadsmuur van Badajoz is niet alleen een historisch monument, maar ook het kloppende hart van de stad. Het is een ontmoetingsplek voor zowel toeristen als locals en er worden regelmatig evenementen georganiseerd, zoals concerten en festivals. Ook zijn er verschillende parken aangelegd op de muur, waar je kunt genieten van een picknick of gewoon kunt ontspannen in de schaduw van de bomen.

Alcazaba de Badajoz

De stadsmuur van Badajoz is niet het enige indrukwekkende monument in de stad. Binnen de muren bevindt zich namelijk ook de Alcazaba de Badajoz, een fort dat diende als residentie voor de Moorse heersers in de middeleeuwen. Het fort is gebouwd op een heuvel en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Binnenin vind je onder andere een paleis, moskee en verschillende tuinen en pleinen.

Een andere iconisch plein in Badajoz is Plaza Alta, gelegen aan de voet van de stadsmuur. Dit plein wordt omringd door prachtige gebouwen uit de 16e en 17e eeuw en is een populaire plek voor zowel toeristen als locals. Hier kun je genieten van een drankje op een van de terrassen en de sfeer van de stad proeven.

De onontdekte parel van Spanje

Badajoz is misschien niet zo bekend als andere steden in Spanje, maar dat maakt het juist een unieke bestemming. Het is een stad vol geschiedenis, cultuur en prachtige architectuur, met als hoogtepunt de grootste stadsmuur van Europa. Maar Badajoz heeft nog veel meer te bieden, zoals heerlijk eten, gezellige pleinen en vriendelijke mensen. Het is de perfecte bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een authentieke Spaanse ervaring.

In Badajoz kun je genieten van de heerlijke Spaanse keuken, maar dan zonder de drukte en toeristen van andere steden. Probeer zeker de lokale specialiteiten, zoals de Migas Extremadura (een gerecht gemaakt van broodkruimels) en de Torta del Casar (een romige kaas). Ook staat de stad bekend om zijn goede wijnen, dus vergeet niet een glas te proeven tijdens je bezoek.

Ga naar de inhoud