Airbnb voert nieuwe regels in voor bewakingscamera’s in accomodaties

Airbnb voert nieuwe regels in voor bewakingscamera's in accomodaties
Beeld: via canva.com

Airbnb voert nieuwe regels in voor bewakingscamera’s in accomodaties

Ben je een Spaanse verhuurder op Airbnb? Dan moet je het volgende weten. Het accommodatieplatform heeft namelijk een beslissende stap gezet naar de bescherming van de privacy van haar gebruikers. In een verklaring heeft het bedrijf aangekondigd dat vanaf 30 april het gebruik van bewakingscamera’s in het interieur van accommodaties die op hun website worden aangeboden, volledig verboden zal zijn. Deze maatregel markeert een significante verandering in hun beleid, dat tot op heden camera’s in gemeenschappelijke ruimtes onder bepaalde voorwaarden toestond.

In de steeds groeiende en competitieve toerismebranche is het waarborgen van de privacy van gasten een belangrijke prioriteit geworden. Reizigers streven ernaar om zich ontspannen en comfortabel te voelen in hun accommodaties, zonder het gevoel te hebben dat ze voortdurend in de gaten worden gehouden. Airbnb heeft dit probleem duidelijk erkend en neemt actief stappen om de privacy van haar gasten te waarborgen.

Gasten verwachten niet alleen een comfortabele omgeving, maar ook een ruimte waar ze hun privacy kunnen behouden zonder inbreuk op hun persoonlijke ruimte. Door deze nieuwe camerabeleid in te voeren, positioneert Airbnb zich als een bedrijf dat in lijn is met de veranderende consumentenwensen.

Tot nu toe tolereerde Airbnb dat hosts beveiligingscamera’s gebruikten in gemeenschappelijke ruimtes zoals gangen en woonkamers, zolang dit duidelijk in de advertentie vóór de boeking werd vermeld. Er was echter al een verbod op camera’s in privéruimtes zoals slaapkamers en badkamers.

Het bijgewerkte beleid maakt de aanpak eenvoudiger en benadrukt dat beveiligingscamera’s niet zijn toegestaan in de accommodatie. Deze verandering draagt bij aan de veiligheid en privacy van gasten. De aanpassingen zijn volgens Airbnb tot stand gekomen in overleg met de gasten, hosts en privacydeskundigen.

Airbnb verwacht dat deze nieuwe maatregel slechts een kleine groep advertenties op hun platform zal beïnvloeden, aangezien de meeste geen beveiligingscamera’s hebben. Toch zullen hosts die wel camera’s gebruiken, deze moeten verwijderen of hun account kunnen worden verwijderd.

Voorwaarden buitencamera’s

Naast het verbod op binnencamera’s heeft Airbnb ook het beleid voor bewakingsapparatuur aan de buitenkant herzien. Buitencamera’s en andere apparaten zoals geluidsniveaumeters blijven toegestaan, maar moeten expliciet vóór de boeking worden vermeld.

Deze externe apparaten worden beschouwd als nuttige tools voor hosts om hun eigendom te beschermen en op de hoogte te blijven van eventuele niet-toegestane feesten. Tegelijkertijd bieden ze een extra beveiligingslaag voor gasten, waardoor ze zich veiliger kunnen voelen in de accommodatie.

Hoewel buitencamera’s toegestaan zijn, moeten hosts ervoor zorgen dat deze niet gericht zijn op privéruimtes van gasten, zoals slaapkamers of badkamers. Airbnb zal toezien op eventuele klachten over schending van de privacy en passende maatregelen nemen.

Ga naar de inhoud