Spanje brengt nieuwe 2 euromunt met daarop de Policía Nacional in de omloop

Spanje lanceert nieuwe 2 euromunt met daarop de Policía Nacional
Beeld: Policía Nacional / web

Spanje brengt nieuwe 2 euromunt met daarop de Policía Nacional in de omloop

Deze nieuwe € 2 munt markeert de 200e verjaardag van de Policía Nacional (Nationale Politie) van Spanje. Het is de eerste keer dat een Spaanse politiedienst een officieel euromuntstuk heeft. Deze speciale munt kan in heel de eurozone worden gebruikt, waar meer dan 341 miljoen mensen de euro dagelijks gebruiken. Deze € 2 munt is niet hetzelfde als de € 10 speciale herdenkingsmunt.

In totaal zijn er 1,5 miljoen munten geslagen met het embleem van de Policía Nacional en de tekst “POLICÍA NACIONAL 1824-2024”. Aan de onderkant staat het woord “ESPAÑA” (Spanje) in hoofdletters. De twaalf sterren van de Europese Unie omringen het ontwerp aan de buitenzijde.

De nieuwe € 2 munt heeft dezelfde kenmerken en afmetingen als de reguliere € 2 munten in omloop. Het enige verschil is het ontwerp op de nationale zijde dat deze keer de 200e verjaardag van de Policía Nacional eert. Deze dienst werd in 1814 opgericht door koning Ferdinand VII en markeerde een belangrijke stap naar de moderne veiligheidsstructuur in de Spaanse steden.

Deze munten zijn wettig betaalmiddel en kunnen in alle 20 eurolanden worden gebruikt voor elke economische transactie. Met meer dan 341 miljoen dagelijkse gebruikers is de euro de op een na meest gebruikte munt ter wereld.

Verzamelaarsmunt van € 10

Naast de € 2 munt voor regulier gebruik, is er ook een verzamelaarsmunt van € 10 uitgebracht. Op de voorzijde staat een recent portret van koning Felipe VI met baard, een vernieuwde look in vergelijking met voorgaande jaren.

De achterzijde van deze verzamelaarsmunt toont het gekleurde logo van de 200e verjaardag van de Policía Nacional, samen met de woorden “SERVICIO” (dienst), “DIGNIDAD” (waardigheid), “ENTREGA” (toewijding) en “LEALTAD” (loyaliteit) die de kernwaarden van deze instantie weerspiegelen.

De speciale verzamelaarsmunt is HIER te koop voor € 72,60 en wordt gekeverd met een bewijs van de Real Casa de la Moneda en in een speciale doos.

Ga naar de inhoud