Spanje wil tot 12.000 euro aan werknemers geven om niet eerder met pensioen te gaan

Spanje wil tot 12.000 euro aan werknemers geven om niet eerder met pensioen te gaan
Beeld: 123rf

Spanje wil tot 12.000 euro aan werknemers geven om niet eerder met pensioen te gaan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse minister van Sociale Zekerheid José Luis Escrivá heeft maandag een plan bekend gemaakt wordt om de reële pensioenleeftijd in Spanje te verhogen. Er gaan teveel mensen te vroeg met pensioen in Spanje en om die leeftijd omhoog te halen en om werknemers aan te sporen nog een of twee jaar door te blijven werken, kunnen zij tot 12.000 euro per jaar extra krijgen.

Om concreet te zijn gaat het om 12.060,12 euro maximaal voor elk jaar dat iemand zijn of haar pensioen zal uitstellen, aldus het Ministerio de Seguridad Social op maandag. Die pensioenleeftijd moet in 2021 officieel 66 jaar zijn. 

De realiteit is dat de gemiddelde reële pensioenleeftijd in Spanje op dit moment 64,6 jaar is terwijl de legale leeftijd in 2021 tussen de 65 en 66 jaar is. In 2027 moet die leeftijd uiteindelijk tussen de 65 en 67 jaar worden. Om dat doel te verwezenlijken moet Spanje meer inwoners hebben die langer doorwerken.

En dat kan o.a. bewerkstelligd worden door deze werknemers een financiële vergoeding te geven voor het niet te vroeg met pensioen gaan. Uiteraard moeten de plannen nog uitgewerkt worden en dienen ook alle sociale partners en vakbonden akkoord te gaan maar de plannen werden op maandag wel bekend.

Het maximale dat een werknemer per uitgesteld jaar kan krijgen is 12.060,12 euro wanneer er sprake is van een maximumpensioen van 37.567 euro en tenminste 44,5 werkjaren. 

Het minimale wat een werknemer kan krijgen is 4.786,27 euro wanneer er sprake is van een minimumpensioen van 9.569 euro en minder dan 44,5 werkjaren.

LEESTIP:
Pensioenleeftijd Spanje in 2021 naar 66 jaar

Pensioenleeftijd 2021

Om gebruik te kunnen maken van een volledig pensioen moet een werknemer in 2021 tenminste 66 jaar oud zijn. Zoals afgesproken wat betreft de nieuwe pensioenleeftijden, lopen deze vanaf 2013 tot aan 2027 geleidelijk op van 65 jaar naar 67 jaar. Heb je echter meer dan 37 jaar gewerkt dan kun je in 2021 met 65 jaar en 3 maanden met pensioen.

Inwoners die hun leven lang gewerkt hebben en recht willen hebben op 100% van hun pensioen dienen met werken te stoppen op een leeftijd van 66 jaar, 2 maanden meer dan in 2020. Dat geldt dan voor die werknemers die minder dan 37 jaar gewerkt hebben. 

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.