Inflatie Spanje stijgt in maart naar 9,8 procent met het hoogste niveau in 37 jaar

Inflatie Spanje stijgt in maart naar 9,8 procent met het hoogste niveau in 37 jaar
Beeld: 123rf

Inflatie Spanje stijgt in maart naar 9,8 procent met het hoogste niveau in 37 jaar

MADRID – De inflatie in Spanje is in maart (2022) opnieuw gestegen naar 9,8%, meldt het Spaanse Instituut voor de Statistiek (INE). Dat is het hoogste inflatiecijfer van de afgelopen 37 jaar sinds augustus 1977. In januari en februari 2022 waren de inflatiepercentages nog respectievelijk 6,1% en 7,6% en in december 2021 nog 6,5%. Maar diverse autonome regio’s in Spanje hebben nog hogere inflatiepercentages, van 11,7% in Castilla-La Mancha naar 9% in de Madrid regio en 8,4% op de Canarische Eilanden.

Deze hogere inflatie is volgens het INE te wijten aan algemene stijgingen in de meeste van de componenten. Vooral de prijzen voor huisvesting (vivienda) waaronder ook de energiekosten (energía) voor elektriciteit (electricidad) (+28,5%) en de transportkosten waaronder ook benzine/diesel (gasolina/gasoil) (+14,9%) zijn enorm gestegen.

daarnaast zijn de kosten voor voedsel en bepaalde voedingsmiddelen ook gestegen, zoals peulvruchten en groenten (+2%); melk, kaas en eieren (+1,6%), en brood en ontbijtgranen (+0,5%), oliën en vetten (+4,4%), Vis en schaaldieren (+1,9%) en vlees (+0,9%). Ook Kleding (+4,1%) en schoeisel (+2,7%) zijn in maart duurder geworden terwijl deze in januari en februari vanwege de winterkortingen nog goedkoper waren. De prijzen in de horeca zijn gestegen (+1,6%) terwijl die van pakketreizen gedaald zijn (-3,8%).

Regio’s

In heel Spanje wordt gesproken over een gemiddeld inflatiepercentage van 9,8% maar zoals met veel zaken in Spanje wordt er ook gekeken naar de autonome regio’s . En daar zijn grote verschillen te zien, van 11,7% in Castilla-La Mancha naar 8,4% op de Canarische Eilanden.

Boven het landelijk gemiddelde van 9,8% zitten de regio’s Castilla-La Mancha (11,7%), Castilië en León (11%), Aragón (10,7%), La Rioja (10,6%), Galicië (10,5%), Extremadura (10,3%), Valencia regio en Cantabrië (beiden 10,2%), Murcia regio (10%), Andalusië (9,9%) en Navarra (9,8%).

Onder het nationale gemiddelde van 9,8% zitten de regio’s Catalonië, Baskenland, Asturië (alledrie met 9,5%), Balearen (9,4%), Melilla (9,2%), Madrid regio (9%), Canarische Eilanden (8,4%) en Ceuta (7,8%).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.