Meer dan zeven jaar celstraf voor het idee om de Spaanse premier te doden

Meer dan zeven jaar celstraf voor het idee om de Spaanse premier te doden
Beeld: Europa Press (aangepast)

Meer dan zeven jaar celstraf voor het idee om de Spaanse premier te doden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Manuel M. stelde in 2018 op internet voor om de premier van Spanje Pedro Sánchez te doden. Of het een ‘grap’ was of een frustratie was toen niet bekend maar die bizarre ‘grap’ is de man uit de stad Terrassa in de provincie Barcelona duur komen te staan. Manuel is veroordeeld tot zeven jaar en zes maanden gevangenisstraf voor zijn dreigementen en aanzetten tot moord en voor illegaal wapenbezit. 

In juni 2018 werd Pedro Sánchez na een motie van wantrouwen de nieuwe premier van Spanje en werd Mariano Rajoy naar huis gestuurd. En dat feit viel Manuel M. niet goed want hij plaatste meteen op de sociale media een oproep om de nieuwe premier van Spanje op te jagen en te doden. Het bleef niet bij één bericht maar er volgden er nog veel meer waarbij hij zich ook uitsprak tegen de opgraving van het lichaam van dictator Francisco Franco.

Zo zei hij dat als het moment zou komen hij met zijn geweer op het graf van Franco zou gaan zitten en meteen zou schieten als iemand zou proberen de dictator uit de Vallei der Gevallenen weg te halen. Hij liet zich ook uit over de jagers want hij begreep niet dat er zoveel zijn in Spanje die niet in staat zijn om Pedro Sánchez op te jagen en dood te schieten maar wel kleine weerloze dieren vermoorden.

Na zijn uitspraken op internet werd Manuel M. aangehouden en gearresteerd voor het aanzetten tot moord. In zijn woning werden tientallen wapens gevonden waarvan 13 toegestaan zijn in Spanje maar 7 illegaal zijn, waaronder een CETME-geweer dat door het Spaanse leger gebruikt wordt.

De rechter acht het onwaarschijnlijk dat Manuel M. in staat zou zijn geweest ook daadwerkelijk Pedro Sánchez dood te schieten maar de dreigementen en het oproepen tot moord worden als een ernstig vergrijp gezien. Daarom is de Catalaan tot 7 jaar en 6 maanden celstraf veroordeeld; 2 jaar en 6 maanden voor aanzetten tot doodslag en 5 jaar voor het in bezit hebben van illegale oorlogswapens. 

Manuel M. zelf zei tijdens de rechtszaak dat hij helemaal niet van plan was om Pedro Sánchez echt te doden en dat het meer een grap was. Het was meer een uiting van frustratie dan iets anders. Hij zei daarnaast dat zijn frustratie onder andere het gevolg was van drankmisbruik en dus teveel alcohol: hoe meer Manuel M. dronk, hoe heftiger zijn aanvallen op internet werden. Sterker nog, hij zegt dat hij bijna helemaal niets meer weet van de berichten die hij verstuurd heeft. Zijn ‘grap’ en alcoholgebruik is hem nu duur komen te staan.

Ga naar de inhoud