100 dagen zonder regen in Spanje, maar storm Noa komt eraan

100 dagen zonder regen in Spanje, maar storm Noa komt eraan
Beeld: Canva

100 dagen zonder regen in Spanje, maar storm Noa komt eraan

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

We zijn bijna aan het einde van de eerste helft van april en op veel plaatsen in Spanje is het al wekenlang droog. Op sommige plaatsen in Spanje is er zelfs sprake van meteorologische droogte sinds het begin van het jaar en heeft het al 100 dagen niet relevant geregend. Er is echter hoop op verandering met een front geassocieerd met de storm Noa, die laatst zo is genoemd door de Franse weerdienst, en die regen brengt naar delen van Spanje. Hoewel de instabiliteit zal blijven in het noordelijke deel van het Spaanse vasteland, blijft de rest van het land waarschijnlijk wachten op regen.

Er is tot nu toe weinig neerslag geweest dit jaar, en vooral opvallend is de droge periode die sinds het begin van maart op veel plaatsen aanhoudt. De hitte en het gebrek aan neerslag waren kenmerkend voor de derde maand van het jaar, en hetzelfde gold voor januari en februari. April is begonnen met stabiliteit in een groot deel van het gebied en de komende 10 dagen wordt er weinig regen verwacht.

Volgens de recentste voorspellingen zal er de komende 6 tot 7 dagen in het grootste deel van het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden geen neerslag zijn. Waarom het niet regent is duidelijk en simpel: er is een absoluut dominante stabiliteit met hogedrukgebieden.

Er zal echter een front geassocieerd met de storm Noa op woensdag 12 en donderdag 13 april door het noordelijke deel van Spanje trekken, waardoor dit de natste dagen van de week en zelfs de maand kunnen worden. De meeste regen wordt verwacht in de regio’s bij de Cantabrische Zee, maar er kan zich een zwakkere uitbreiding voordoen naar andere gebieden in het noordelijke deel van het Spaanse vasteland en het Centraal Systeem.

De instabiliteit zal aanhouden in het noorden van Spanje. Ook na donderdag 13 april zal er nog steeds neerslag vallen in Galicië, de regio’s bij de Cantabrische Zee en de Pyreneeën. Bovendien kunnen er ook buien voorkomen in delen van Catalonië en in het noorden van de Balearen. Op donderdag 13 april zal er neerslag vallen in de Pyreneeën en vanaf een hoogte van 1000-1200 meter zal dit in de vorm van sneeuw zijn. In de rest van de bergen in het noordelijke deel van het schiereiland zal de sneeuwgrens ook dalen, waardoor er mogelijk wat sneeuw kan vallen.

maartmaand
Spanje heeft de op een na warmste en droogste maand maart ooit in Spanje gehad
Volgens de gegevens heeft Spanje in maart te maken gehad met een van de warmste maartmaanden ooit in het land, een maand die daarnaast ook droger was dan no …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud