Waarom bevindt het bekende Spaanse natuurpark Doñana zich in kritieke toestand?

Waarom bevindt het bekende Spaanse natuurpark Doñana zich in kritieke toestand?
Beeld: @CSIC / facebook

Waarom bevindt het bekende Spaanse natuurpark Doñana zich in kritieke toestand?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Vlak bij de Spaanse stad Huelva ligt het bekende natuurpark van Doñana. Het staat bekend om zijn waterrijke gebieden, dennenbossen en duinlandschappen. Volgens recente studies is het park er echter slecht aan toe.

Te midden van een politieke storm wil men in Andalusië een wet goedkeuren om nog eens zo’n duizend hectare te wijden aan de kweek van rode vruchten en aardbeien. Het gaat om een gebied vlak bij het natuurpark van Doñana dat zich volgens wetenschappers nu al in ‘kritieke toestand’ bevindt. Het park lijdt onder de aanhoudende droogte.

Volgens een nieuw rapport van het CSIC (consejo superior de investigaciones científicas) zijn de helft van de 3.000 lagunes van Doñana al verdwenen. Slechts 10% bevindt zich in goede staat. Wetenschappers stelden vast dat bomen sterven en dat vogels, konijnen, libellen en andere dieren het risico lopen uit te sterven.

Het Nationale Park van Doñana is een mozaïek van ecosystemen die een in Europa unieke biodiversiteit bevatten. Het park is een belangrijke stopplaats voor migrerende vogels en een goede broedplaats. Het is ook het thuis voor iconische en bedreigde soorten zoals de Iberische lynx of de keizerarend.

Bij het bestuur van het park klinkt boosheid naar het beleid toe. De regionale overheid zou niet voldoende inzetten op een doordacht gebruik van het water in de regio. Als er niet actief wordt ingezet op natuurbehoud dreigt een van de mooiste en belangrijkste parken van Spanje ten onder te gaan.

Ga naar de inhoud