In Spanje hebben zeven op de tien huishoudens problemen met sparen

In Spanje hebben zeven op de tien huishoudens problemen met sparen
Beeld: Canva

In Spanje hebben zeven op de tien huishoudens problemen met sparen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Als gevolg van de stijgende prijzen hebben steeds meer gezinnen moeite om te sparen en zelfs om rond te komen. Volgens de gegevens gepubliceerd in het tijdschrift ‘OCU Compra Maestra’ van april, had 73% van de huishoudens moeite met geld sparen tijdens het afgelopen jaar, tegenover 66% in 2021 en 60% in 2020. Het percentage gezinnen met ‘ernstige’ obstakels om aan het eind van de maand rond te komen steeg naar 11%, bijna het dubbele van 2020.

De economische moeilijkheden zijn vooral geconcentreerd in de autonome regio Andalusië, waar 81% van de huishoudens obstakels ervaart bij het sparen. Op de Canarische Eilanden (80%), in Galicië, de Balearen (78% in elk geval) en Castilla-La Mancha (75%) zijn de moeilijkheden ook groot.

De hoge inflatie van de afgelopen twee jaar heeft de schade die de pandemie heeft veroorzaakt voor huishoudens alleen maar vergroot, benadrukt de organisatie. De familiale solvabiliteit index, opgesteld door de Organización de Consumidores y Usuarios (OCU), die de capaciteit van gezinnen meet om huishoudelijke uitgaven (woning, gezondheid, mobiliteit …) te kunnen opvangen, is gedaald in alle autonome regio’s, behalve in het Baskenland, Murcia, Asturië en de Canarische Eilanden.

Bovendien vindt 53% van de respondenten dat het betalen van nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, gas en water ook een moeilijke kostenpost is om te dragen, terwijl 48% van de gezinnen het lastig vindt om verse voedingsmiddelen, zoals vlees en vis, aan te schaffen.

Vanwege de groeiende financiële kwetsbaarheid van Spaanse huishoudens heeft OCU opgeroepen tot een verhoging van directe steun aan kwetsbare consumenten, vooral in huishoudens met kinderen en werkloze ouders die volgens het onderzoek het meest getroffen zijn. Daarnaast vraagt OCU om automatisering van deze steun door de oprichting van een register van kwetsbare gezinnen. Naar schatting profiteert ongeveer de helft van de mogelijke ontvangers nog niet van de steun waar ze recht op hebben, vanwege moeilijkheden bij het aanvragen ervan of vanwege onwetendheid.

Ga naar de inhoud