Search
menu
Search

Zeer zeldzame blauwe draken gevonden bij de Costa Blanca

Zeer zeldzame blauwe draken gevonden bij de Costa Blanca
Beeld: Canva

Zeer zeldzame blauwe draken gevonden bij de Costa Blanca

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ze zijn slechts drie centimeter lang, maar ongelooflijk mooi en, nog belangrijker, afkomstig uit oceaanwateren. Daarom trokken ze veel aandacht van biologen toen ze voor het eerst werden gezien in de kustwateren van het Spaanse vasteland. Het was 2021 dat de ‘dragón azul’ voor het laatst gezien werd, maar dat was bij de Canarische Eilanden voor de kust van Afrika. Datzelfde jaar zijn ze ook voor het eerst sinds 1705 weer bij de kust van het Spaanse vasteland (het Iberische Schiereiland) gezien.

In de zomer van 2021 werden er meerdere exemplaren van de ‘glaucus atlanticus’, beter bekend als de ‘blauwe draak zeeslak’ of ‘zeezwaluw’, gezien op de stranden van La Mata de Torrevieja, La Roqueta de Guardamar del Segura en de baai van Las Estacas de Orihuela in de provincie Alicante. Sinds 1705 waren deze zeezwaluwen niet meer waargenomen in de Middellandse Zee, toen Johann Philipp Breyne, een botanicus, hun aanwezigheid bij het eiland Ibiza bevestigde.

Wetenschappers denken dat de terugkeer van de blauwe draken te wijten is aan de combinatie van meteorologische en oceaan factoren. Hetzelfde is gebeurd met andere Atlantische soorten, waaronder het Portugese oorlogsschip (een soort van kwal), die een belangrijke voedselbron is voor de blauwe draken. Dit verklaart waarom de zeeslakken weer opduiken in de Middellandse Zee.

De blauwe draken of ‘dragones azules’ worden in Spanje ook wel ‘mariposa del mar’ genoemd en hebben in het Nederlands ook de naam ‘zeezwaluw’. De dieren hebben een langwerpig lichaam. Aan elke zijde zijn drie extremiteiten die eindigen in waaiervormige, vingerachtige cerata, waarmee ze kunnen zwemmen. Ze zijn zilvergrijs op de rugkant en licht- en donkerblauw op de buik. 

Omdat ze ondersteboven in het water liggen geeft dit een bescherming tegen predatoren die van boven zowel als van beneden zouden aanvallen. Ze zwemmen op hun rug en kunnen snel zwemmen. De slak voedt zich niet alleen met neteldieren, maar ze eten ook andere zeedieren. De soort doet eveneens aan kannibalisme, dus ook soortgenoten worden gegeten.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?